Ципрас се нада споразуму о кредиту

11-05-2015 09:01:58 | | / vostok.rs |


Грчки премијер Алексис Ципрас изјавио је да се нада да ће кључни састанак у Бриселу отворити пут за споразум са кредиторима о преосталој транши кредита помоћи. Европски званичници сумњају да ће договор сутра бити постигнут.

„Желимо јасну потврду напретка који је постигнут у разговорима“, рекао је Ципрас на седници владе, јавила је грчка агенција АНА.

Ципрас је истакао да би споразум требало да поштује мандат који је његова левичарска влада добила на јануарским изборима.

Заменик грчког министра за међународне економске послове Еуклид Цакалотос је, дан уочи тог састанка, изјавио да су Грчка и међународни кредитори „веома близу“ постизања договора.

„Након више недеља тешких преговора, ако друга страна буде вољна, биће очигледно да је договор веома близу и да ће бити постигнут у наредном периоду“, рекао је Цакалотос за грчки лист Авги.

Цакалотос, један од главних грчких преговарача, додао је да се Атина и њени повериоци „политички разликују“ поводом питања пензија и радних односа, као и да ће неке области „остати отворене до задњег минута“.

Европски званичници, међутим, умањују вероватноћу да договор заиста сутра буде и постигнут.

„Ми смо постигли напредак, али нисмо веома близу договора“, рекао је председник Еврогрупе Јерун Дајселблум за италијански лист Коријере дела сера.

Он је додао да договор сигурно неће бити постигнут на сутрашњем састанку Еврогрупе.