Скупља струја, нови ценовници хране

03-08-2013 03:51:02 | | РТС/ mojenovosti.com |

Због поскупљења струје, веће цене најављују и произвођачи хране и кућне хемије. Кондитори неких произвођача скупљи су за око пет одсто. Млеко и млечни производи поскупљују од три до пет процената до краја недеље.

Поред поскупљења струје, и поскупљење сировина и усклађивање раста акциза исписују нове ценовнике. Током месеца храна и кућна хемија поскупеће од један и по до 10 процената, и неке цигарете поскупеле су 10 динара по паклици. Појефтинио је само хлеб "Сава".

Поскупљење струје изазива ланчану реакцију. Кондитори неких произвођача од данас су скупљи за око пет одсто. Млеко и млечни производи поскупљују од три до пет процената до краја недеље.
За пет одсто више цене смрзнутог поврћа и дела кућне хемије за десетак процената, чекају нас у другој половини месеца.
Грађани кажу да су се одрекли других ствари, како би за храну било довољно.
Нове цене струје додатно снижавају стандард, констатују у потрошачким организацијама.
Вера Вида из Центра за заштиту потрошача, каже да су сигурни да ће повећање цена струје искористити поједини произвођачи и трговци и ако за то немају реалне основе.
"Свакако треба узети у обзир да 95.000 породица у Србији прима социјалну помоћ и да 650.000 запослених у приватном сектору има нередовна примања где плате касне по два, три месеца", каже Вида.
Поскупљење струје највише погађа прехрамбену индустрију, јер подиже трошкове пословања.
Јездимир Куч, власник Млекаре "Куч", каже да очекује утицај и на крајње цене производа.
"Што се нас тиче ми ћемо се понашати у складу с тим како се понашају велики системи и уколико они буду подизали цене и препознали то као неопходну потребу ми ћемо морати да их пратимо", каже Куч.
Ипак, неће баш сви одмах применити нове ценовнике.
Десимир Тадић из "Еуропром-а" Ваљево, каже да ће то предузеће задржати старе, постојеће цене док имају залихе јер у овим тешким временима делиће судбину народа и продаваће по старим ценама.
"Када дођу нове количине од произвођача тада смо принуђени да и ми коригујемо цене ", каже Тадић.
Процењује се да ће августовско повећање цена електричне енергије повећати инфлацију за 0,8 одсто и да ће она, до краја године, бити на нивоу пројектоване, око пет и по процената.
"Ове године највероватније неће бити пробијен горњи праг пројектоване инфлације, чак ни после овог поскупљења струје. Делимично и због тога што 2013. Бог није љут на Србију као што је био 2012. па ћемо имати родну годину и складно томе ниже цене пољопривредних производа", каже економиста Александар Стевановић .
Због пада цена пшенице и брашна, хлеб типа "Сава" од пола килограма, појефтинио је за два и по динара. Домаћинства у Србији троше више од 40 одсто прихода на храну и пиће. У Европској унији, два и по пута мање.