Пропао покушај да се изолује Русија на Дан победе

08-05-2015 09:02:36 | | / vostok.rs |


Број високих званичника који ће учествовати на свечаности поводом 70. годишњице победе над фашизмом у Москви није мањи него током претходних прослава, наводи кинески лист „Глобал тајмс“.

Намера Запада да изолује Русију на дан годишњице победе над фашизмом није успела, оцењује лист. Наводи се да ове године светски медији пажљиво прате ко ће од шефова држава посетити Русију 9. маја, и додаје да је низ западних лидера под притиском Вашингтона отказао посету Москви током Параде победе.

И мада неки у том гесту виде фактор међународне изолације Русије, број високих званичника који ће ове године доћи у Москву заправо није мањи него током протеклих година, наглашава „Глобал тајмс“.

Око 30 шефова држава и влада из иностранства, као и руководилаца међународних организација, учествоваће у свечаности поводом 70 година од победе над фашизмом.

Владимир Путин може да искористи могућност да прошири утицај руске дипломатије али, наглашава лист, много је важнија чињеница да он настоји да очува унутрашње јединство земље.

Поред тога, приказивањем најсавременијег наоружања на Паради победе Русија жели да покаже да је довољно снажна да заштити своје националне интересе независно од искушења којима је изложена.

Уочи прославе 9. маја, Русија је послала позивнице многим светским лидерима да учествују на Паради победе на Црвеном тргу. Учешће је најавило 25 шефова држава.

Ипак, бројни европски лидери, укључујући немачку канцеларку Ангелу Меркел, британског премијера Дејвида Камерона и шведског премијера Стефана Левина, одбили су учешће на паради због кризе у Украјини.