ПОНОСНИ СМО НА НАШЕ ПРЕТКЕ

01-08-2013 10:46:04 | | Горан Киковић главни и одговорни уредник Гласа Холмије/ mo |

Реагујући на изјаву реиса Рифата Фејзића, Горан Киковић- предсједник Удружења ратних добровољаца 1912-1918, њихових потомака и поштовалаца, које је, Одлуком жирија за додјелу ''Награде 21. јул”, једно од овогодишњих добитника највећег општинског признања, за ''Е спона“ је саопштио да не жели превише да коментарише његове изјаве.
''Ми смо Удружење потомака и поштовалаца оних који су ослободили Црну Гору и не вјерујем да је дошло вријеме да се стидимо славних предака који су нас ослободили од окупатора. Мислим да смо добили награду за све оно што смо урадили обнављајући споменике и чувајући наше обичаје на територији Берана, гдје и дјелујемо у претходних 17 година, од када је обновљен рад Удружења. Са Плавом и Гусињем немамо никакве везе, већ смо добили награду од беранске општине, за рад на територији наше општине и не видим никакав контекст нашег рада са Плавом и Гусињем'' - казао је Киковић, додајући и питање да би било интересантно чути ''како то да ми не знамо ко је гласао за нас, а ко против, а да то зна реис Фејзић''.
ПОНОСНИ НА ПРЕТКЕ – ''Поносимо се својим прецима који су 1912. године ослободили Беране од Турака. Удружење делује у Беранама, где имамо значајне резултате у чувању слободарске традиције. Немамо везе са Плавом и Гусињем, о чему говори господин Фејзић. Наши чланови су из разних партија, а Удружење је надстраначко и нестраначко'' - реакција је председника Удружења ратних добровољаца, њихових потомака и поштовалаца 1912 - 1918, историчара Горана Киковића, одборника Нове српске демократије у СО Беране.
ЖИРИ ЗА ДОДЈЕЛУ НАГРАДЕ ''21. ЈУЛ'' ОДГОВОРИО
РЕИСУ РИФАТУ ФЕЈЗИЋУ
НАГРАЂЕНИ НЕ ПРОМОВИШУ ЗЛОЧИНЕ
БЕРАНЕ – Након што је реис Исламске заједнице у Црној Гори Рифат Фејзић затражио да се приеиспита одлука којом је награда ''21. Јул'' ове године, између осталих додијељена и Удружењу ратних добровољаца 1912-1918, њихових потомака и поштовалаца, реаговао је Жири за додјелу овог највећег признања општине Беране. У реаговању је наглашено да приспјела образложења јасно говоре да поменуто Удружење ничим не нарушава мултинационални и мултивјерски склад и не промовише злочине из било којег ратног периода.
''Скоро да нема награде која се не може коментарисати у позитивном или негативном контексту. То право припада и онима који критикују одлуку Жирија да Двадесетпрвојулску награду ове године добије Удружење ратних добровољаца и поштовалаца 1912-1918. године. Жири за додјелу поменутог признања сваке године већином гласова доноси одлуке самостално и такав је случај био и ове године. То право му припада и то не може нико оспорити. Сваки разуман човјек осуђује све злочине ма у ком периоду су се они десили. Такво мишљење дијели и овогодишњи састав жирија за највеће општинско признање у Беранама. У образложењу предлога за Удружење ратних добровољаца 1912-1918, њихових потомака и поштовалаца, поред осталог, стоји да они као наследник ратних добровољаца Среза беранског баштине окупљање потомака и поштовалаца ратних добровољаца ради његовања славних слободарских традиција добровољачког покрета, слоге, развијања патриотских осјећања, чување духовних вриједности и културних добара. У току 15-то годишњег рада ово Удружење је подигло низ споменика и спомен обиљежја значајним догађајима и личностима са овог простора, попут споменика борцима Рудешке битке. Поред наведних активности поменуто удружење имало је и активности на промоцији књига чија је тема била заједнички историјски догађаји и личности везане за добровољачке и ослободилачке покрете, историју и културу народа са простора Берана и окружења. Удружење је организовало бројне књижевне вечери, скупове, разне манифестације, академије, чиме даје значајан допринос очувању од заборава историјских догађаја везаних за овај крај и промовисање историје, културе, живота и рада народа са ових простора, стоји у поменутом образложењу. На основу ових података које ни једном ријечју не нарушавају мултинационални и мултивјерски склад и не промовишу злочине из било којег ратног периода Жири, који броји 13 чланова, је тајним гласањем донио одлуку да награду Двадесетпрви јул добије и поменуто удружење'' - стоји у реаговању Жирија за додјелу награде ''21. јул''. Жири је наводе да је постојао договор да један дио чланова гласа предлог да ОШ ''Махмут Адовић'' из Петњице добије награду, да би неки чланови жирија за узврат гласали да поменуто Удружење добије признање одбацио као неистините и злонамјерне. ''Цијенимо да је реакција реиса Исламске заједнице у Црној Гори Рифата Фејзића исхитрена и да је она плод нетачних информација које су пласиране из Берана, а које имају и примјесе политикантске природе'' – поручено је у реаговању, уз напомену да су ове године, поред поменутог Удружења, награде добили: рукометашица Соња Барјактаровић, проф. др Милија Зечевић, новинар и књижевник Влајко Ћулафић и ОШ ''Махмут Адровић''.
ОПШТИНСКА НАГРАДА ''21. ЈУЛ'' ДОДИЈЕЉЕНА УДРУЖЕЊУ РАТНИХ ДОБРОВОЉАЦА 1912-1918., ЊИХОВИХ ПОТОМАКА И ПОШТОВАЛАЦА БЕРАНЕ
Удружење је добило велики број честитки и подршку од великог броја људи па ћемо овдје објавити неке од њих:
Београд, 20. Јул 2013.
Драги Горане Киковићу,
малоприје, рече ми Војо Бубања да је удружење за његовање традиција Балканских ратова и Првог свјетског рата, добило Награду ''21. Јул“, коју додјељује општина Беране, и да ћеш у име тог Удружења, као његов предсједник, сјутра примити ту награду.
Од срца честитам, и Удружењу и теби.
Чујем да има отпора, али издржите и издржи, као што су наши стари издржали, да бисмо ми данас постојали.
Срдачан поздрав,
Добрашин Јелић
Андријевица 20.јул 2013.
Киковићу, честитам на високом признању теби као предсједнику и свим члановима Удружења. Овим признањем сте добили потврду да сте у протеклом периоду предано радили да се не забораве наши славни преци који су се борили за крст часни и слободу златну.
Свако добро од Господа,
Ваш у Христу и српству брат
Давид Лалић
Полица код Берана, 21. јул 2013.
Горану Киковићу, предсједнику Удружења,
Пријатно сам прихватио вијест о добивању награде Удружења на чијем сте челу, па Вам упућујем седачне честитке.Вашом заслугом и програмираним радом допринијели сте да Награда падне у праве руке. Пуно успјеха у даљем раду.
Срдачно,
Драган Михајловић
Припремио Владан Фолић