Дјелује нестварно: Кортексин - Опоравак после можданог удара

01-08-2013 02:30:03 | | / mojenovosti.com |

Слиједи интересантна причу о лијеку руског произвођача који је помогао да особа која је није била у стању да се креће, чак ни да сједи. Након прве ињекције усљедило је побошљње и почело је кретање.

К.Ј. из Рогатице имао повишен крвни притисак. Прије неке 3 године кад је ушао у гаражу доживио је непријатност. Змија која се била попела на греде, сплазала се низ врат и прса и побјегла у земњу. Вјероватно од великог стреса, К.Ј. је након два дан доживио мождани удар. Успио је да се дјелимично да се опорави. Није био више у снази као раније, а осјећао је и хладноћу посебно у једној руци чаки и када су вањске температуре биле изад 30 степени целзијуса.

Након неке двије године почели су додатни проблем. Дошло је до слабијег рада центра за равнотежу, тако да се дешавали веома чести падови.Иако је стално падао, стално је имао нагон да излази из куће и све чешће је падао.Стање се погоршавало из дана у дан. Дошло је стање када особа није више могла да оде до купатила, а почела је губити и осјећај кад може да мокри. Кревет је све чешће био мокар од мокраће. Није могао више да сједи, да руча, а да га неко не придржава да не падне и да га храни (пита) као мало дијете.

Веома мало је причаоа бркао је и ликове. Тако се дешавало да особе које су у његовом окружењу ословљавао и дозивао са именима особа које су раније помрле или их шаље да иду да се нађђу са осбама које више нису међу живима. Било страшно.

Љекар је на снимцима установио три блажа мождана удара (исхемију мозга), a неке дијагнозе су указивале на Алцхајмерову болест. Љеков које је добијао нису спречили дање оштећење мозга и погоршање стања. У таквој ситуацији његов син је трагајући за рјешењем наишао на интернету на лијекКортексинруског произвођача. Преведени су подаци о љеку, упознат љекар кој је лијечио К.Ј. и тражено његово мишљење. Љекар с обзиром да није имао раније искуство се оградио се од употребе лијека и рекао да то све тај лијек може користити само на властиту одговорност јер лијек није на листи лијекова који могу да се увозе у Републику Српску.

С обзиром да је стање из дана у дан било све теже, одлучило се ризиковати. Преко руски пријатеља, лијек је купљен у Русији и достављен у Републику Српску поштом. Потом су усљедили проблеми како наћи неког ко ће дати ињекције. Успјело се.

Дата је прва ињекција. Особа је почела да се презнаја. Сви су били забринути како ће се даље ствари развијати. Сутра ујутро када је медицинска сестра дошла да да другу ињекцију, нашла је Ј.К. да сједи и гледа телевизор. Тог тана је већ сам ишао до купатила. Са сваком наредном стање се побољшавало. Почела је нормална комуникација. Укупно је дато 10 ињекција. Након неких 14 дана од прве ињекције, убацивао је дрва под казана у коме се пекла ракија. сада се креће, излази напоље, нема више падова, мокрења у кревету. Кораци и покрети нису такви да може трчати. Ситнији су од корака потпуно здравих особа, али је стање непоредиво боље него прије почетка давања ињекција..Кортексин му је много помогао.

Терапија Кортерсином се може по потреби поновити након 6 мјесеци. Ињекције су колико смо упознати базиране на мождини од свиње и телади.

Ову причу преносимо, јер можда ове информације буду још неком од користи.


Кортексин

Опис дјеловања
препарата Кортексин лиофилизат за припрему раствора за интрамускуларну примјену

Карактеристике: Форма, састав
Лиофилизат Кортексин за припрему раствора за интрамускуларни унос у облику прашка или порозне масе бијеле или бијело-жућкасте боје.
1 боца:
комплекс водорастворимих полипептидних фракција с молекуларном масом не више од 10 000 Да (кортексин) - 5 мг или 10 мг
Помоћни састојци: глицин

Фармгруппа:
Ноотропни препарат.

Фармдействие: Кортексин - ноотропни препарат.
Садржи комплекс нискомолекуларних водорастворимих полипептидних фракција, које продиру кроз хемато-енцефаличку баријеру непосредно к нервним ћелијама. Препарат има ноотропно, неуропротекторно, антиоксидантско и ткивно-специфично дјеловање.
- Ноотропное дјеловање:

Побољшава више функције мозга, процесе обучавања и памћења, концентрацију пажње, стабилност при различитим стресним ефектима.
- Неуропротекторно дјеловање:

Штити неуроне од уништавања од стране различитих эндогених неуротоксичних фактора (глутамат, јони калција, слободни радикали), смањује токсичне ефекте психотропних твари.
- Антиоксидантно дјеловање:

Спријечава липидне пероксидације у неуроним, повисује способност преживљавања неурона у условима оксидантног стреса и хипоксије.
- Ткивно-специфично дјеловање:

Активира метаболизам неурона централног и периферног нервног система, репаративне процесе, помаже поправљању функција коре мозга и општег тонуса нервног система.

Механизам дјеловања
Механизам дјеловања Кортексина је условљен активацијом пептида неурона и неуротрофичких фактора мозга; оптимизацијом баланса метаболизма ексцитаторних и инхибиторних аминокиселина, допамина, серотонина; GABA-ергичним дјеловањем; снижењем нивоа пароксизмалне конвулзивне активности мозга, способношћу да побољшава његову биоелектричну активност; превенцијом образовања слободних радикала (продукта липидне пероксидације).

Фармакокинетика:
Због састава Кортексина, чија активна супстанца се састоји од комплекса полипептидних фракција, не може се направити обична фармакокинетичка анализа одвојених компоненти.

Икдикације:
У компленксној терапији сљедећих стања и болести:
— повреда мождане крвне циркулације;
— трауматске озљеде мозга и њене посљедице;
— енцефалопатије различитих генеза;
— когнитивни поремећаји (поремећаји памћења и размишљања);
— оштри и хронични енцефалити и енцефаломиелити;
— епилепсија;
— астеничка стања;
— надсегментарни вегетативни поремећаји (вегетативно-васкуларна дистонија);
— снижена способност учења;
— заосталост психомоторног и говорног развоја код дјеце;
— критична стања новорођенчади с перинаталним повредама нервног система;
— различите форме дјечје церебралне парализе.

Категорије ефеката на фетус/плод:
Препарат Кортексин има контраиндикације за примјену током трудноће (због одсуства клиничких испитивања).

При неопходности прописивања препарата у периоду лактације треба прекинути дојење (због одсуства клиничких испитивања).

Контраиндикације:
— трудноћа;
— период лактације (дојења);
— индивидуална нетолерантност на препарат Кортексин.

Дозирање:
Препарат се примјењује интрамускуларно.

Дјеци са масом тијела мањом од 20 кг препарат Кортексин се примјењује у дози 0.5 мг/кг масе тијела, дјеци са масом тијела већом од 20 кг - у дозе 10 мг/дневно у току 10 дана.
При потреби проводи се поновна терапија кроз 3-6 мјесеци.
Правила припреме раствора:
Содержај боце растворити у 1-2 мл 0.5% раствора прокаина (новокаина), воде за инјекције или 0.9% раствора натријум хлорида.

Нуспојаве:
Могућа је индивидуална хиперосјетљивост на компоненте препарата Кортексин.

http://health.mail.ru/drug/cortexin_1/