Председник Венецуеле повећао плате за 30 одсто

02-05-2015 11:27:32 | | / vostok.rs |


Председник Венецуеле Николас Мадуро повећао је минималне зараде у својој земљи за 30 одсто, како би помогао радницима погођеним највећом стопом инфлације на свету.

Мадуро је синоћ на Првомајском окупљању у Каракасу најавио да повећава минималне плате и пензије за 30 одсто, а обећао је да ће повећати примања и за државне службенике и припаднике војске, пренела је агенција АП.

Са повећањем од 15 одсто у јануару, минимална плата у Венецуели сада износи око 6.700 боливара месечно. Према званичном курсу, то је чак 1.000 долара, али према црном курсу, према којем се углавном формирају цене, то износи 25 долара.

Економисти истичу да ће ново повећање минималне плате само покрити губитке од високе инфлације, која заједно са општом несташицом намирница значајно отежава живот грађана Венецуеле, чија је привреда веома зависна од извоза нафте.

Та јужноамерицка земља је прошле године забележила стопу инфлације од чак 69 одсто, што је била највиша стопа у свету за 2014. годину.

Поред тога, цена нафте је на светском тржишту пала за чак трећину у односу на прошлу годину, па су значајно смањени и девизни приходи званичног Каракаса, услед чега су венецуеланске девизне резерве пале на најнижи ниво у последњих 12 година.