Русија ограничава увоз јабука из Србије

30-04-2015 05:00:07 | | / vostok.rs |


Руска федерална служба за ветеринарски и фитосанитарни надзор „Росељхознадзор“ уводи ограничења на испоруке јабука из Србије, рекао је агенцији Тас шеф службе Сергеј Данкверт.

„Морамо да уведемо поступак претходне најаве за јабуке које долазе из Србије. Производи неће моћи да пређу границу без инспекције“, рекао је он. Пооштравање мера је везано за масовно фалсификовање фитосанитарних сертификата у Србији, нагласио је Данкверт.

Још 23. марта је саопштено да „Росељхознадзор“ дозвољава могућност забране увоза воћа и поврћа из Србије, због сумње у реекспорт јабука из земаља ЕУ. Тада је речено да ће ограничења бити уведена, ако Србија не буде могла да објасни нагли раст испорука јабука у Русију у фебруару-марту 2015 године.

У јануару 2015. године „Росељхознадзор“ је већ изразио сумњу да Србија, наводно, учествује у шверцу воћа и поврћа. Тада су се Москва и Београд договорили да потпишу билатерални документ, „којим регулишу делатности српске стране за обезбеђивање сигурности испорука биљних производа на руско тржиште“.

Откад је Москва увела ембарго на производе из Европе (од августа 2014. до фебруара 2015. године), увоз јабука из Србије у Русију у привредним бројкама порастао је за 48 одсто — до 118 хиљада тона, сведоче подаци Федералне царинске службе. Испоруке ове продукције порасле су у новчаним средствима за 82 одсто — до 98 милиона долара.