Посада Међународне свемирске станице би могла умрети

29-04-2015 01:25:54 | | / vostok.rs |


Теретна космичка летелица „Прогрес М-27М“ изгубила је контакт са Међународном космичком станицом након што су три покушаја да се летелица контактира пропала.

Међународна космичка станица (МКС) изгубила је контакт са теретном космичком летелицом „Прогрес“, која се приближавала Станици, након три неуспешна покушаја да се са њом успостави веза.

Због ротације у коју је летелица упала, „Прогрес“ се не може безбедно повезати са МКС.

„Нажалост, још један покушај завршио се са неуспехом. Током данашњег дана и вечерас неће бити нових покушаја“, рекао је извор за РИА Новости.

„Да будем искрен, само чудо би могло сачувати брод. Нема телеметрије, а летелица није могла да изађе из ротације и да се стабилизује, па маневар који би укључивао спајање, било ручно или на даљину, постаје изузетно опасан — посада МКС би могла погинути, а сама Станица уништена“, додао је он.

Будућност изгубљене летелице је такође неизвесна, иако се очекује да ће за око недељу дана ући у атмосферу, где ће изгорети.

„Мала је вероватноћа да се оствари потпуни контакт са ’Прогресом‘, стога ће теретни брод, по свој прилици, бити означен као космички отпад који угрожава безбедност“, сазнају РИА Новости.

Због неуспеха да се посади МКС доставе резерве, наредно лансирање теретне космичке летелице „Прогрес М-28М“ биће померено са планираног 6. августа на ранији датум.

„Прогрес“ је узлетео са космодрома Бајконур у Казахстану у уторак у 10.10 часова по московском времену (08.10 по средњеевропском) и требало је да се са МКС повеже у 16.07 по московском времену (14.07 по средњеевропском) истог дана.

Након што се брод приближио Међународној космичкој станици, са њега није могла да се добије телеметрија, и Контрола мисије се пребацила на четрдесетосмочасовни програм пристајања летелице.

У уторак је извор из Руске свемирске индустрије рекао Спутњику да је мало вероватно да се пристајање „Прогреса“ уз МСС обави аутоматски и да ће по свој прилици бити неопходна помоћ руских космонаута.

Космичка теретна летелица „Прогрес“ носи гориво, кисеоник, храну и научну опрему посади Међународне свемирске станице.