Светске балетске звезде у „Дон Кихоту“ у Центру Сава Опширније: http://rs.sputniknews.com/kultura/20150429/1571860.html#ixzz3YghQnMAw

29-04-2015 11:09:46 | | / vostok.rs |


Балет београдског Народног позоришта извешће данас, поводом Светског дана игре, у Великој дворани Сава Центра балет „Дон Кихот“ у поставци чувеног играча и кореографа Владимира Васиљева.

Поставку ће чинити и светске балетске звезде — примабалерина Националног балета из Амстердама Ана Циганкова и њен партнер, првак Краљевског балета из Лондона Метју Голдинг.

Директор Балета Народног позоришта Константин Костјуков рекао је да се веома радује што ће љубтељи балета прославити Светски дан игре са великим звездама Циганковом и Голдингом.

„Прошле године смо планирали њихово гостовање, али смо због поплава у Србији морали да га откажемо. Дивно је што су на Светски дан игре са нама јер смо увек тежили да припремимо посебан програм за дан који слави игру, универзалну уметност која зближава људе, укида све политичке, културне и етничке баријере“, рекао је Костјуков.

У популарном Минкусовом балету, насталом према истоименом роману Мигела де Сервантеса, Циганкова ће се представити као лепа Китри, кћи крчмара, док ће Голдинг наступити у улози њеног вољеног Базила, сиромашног берберина.

Већ пет година партнери у игри и животу, Циганкова и Голдинг везани су за балет „Дон Кихот“ посебним везама. Ту су први пут наступили као партнери и то је представа коју су највише играли у разним поставкама.

„Надам се да ће се београдској публици допасти наш премијерни наступ, да ће представа бити жива и весела јер за нас има посебан значај, увек нас подсећа на почетак и наше је љубимче“, испричала је Циганкова.

Маша Радовић,