Андрићград: Почео фестивал руског филма

28-04-2015 01:54:05 | | / vostok.rs |


У мултиплексу „Доли Бел“ у Андрићграду почео je фестивал руског филма, током којег ће бити приказано седам филмова.

Горица Ћећез из Андрићевог института рекла је отварајући фестивал, да је Други светски рат овогодишња тематика филмова који ће бити приказани.

„Срби и Руси имају несрећу да су учествовали и страховито страдали у оба светска рата, али су тако изградили богату историју која ће увек бити инспирација, како књижевницима тако и филмским ствараоцима“, рекла је Ћећезова.

Она је додала да је ријеч о филмовима највишег уметничког ранга у којима се крију симболика, традиционалност и визуелна раскош.

Аташе за културу Амбасаде Русије Ана Ивљева рекла је да су филмове за другу по реду ревију, чија је тема Други светски рат, одабрали заједно са прослављеним режисером и директором Андрићевог института Емиром Кустурицом.

„Предложили смо најквалитетније филмове и заједно смо одабрали седам филмова који ће бити приказани“, рекла је Ивљева и додала да је велика част бити у Андрићграду и организовати Другу ревију руских филмова.

Она је истакла да је рeч о ратним и антиратним филмовима, који говоре о хуманизму, о вери човека у мир, у достојанствен живот, о љубави према земљи.

Након отварања приказан је филм „Ждралови лете“ из 1957. године режисера Михаила Калатазова.

Фестивал су организовали Амбасада Русије и Андрићград.