Катастрофа или чудо — Кинези модификовали људски геном

27-04-2015 09:19:04 | | / vostok.rs |


Први пут у историји, кинески научници су објавили да су успешно изменили геноме људских ембриона. Међутим, ово достигнуће је такође покренуло жестоку дебату о етичкој изводљивости таквих експеримената.

На Сун Јат-Сен универзитету у Гуангџоу у Кини основан је тим од шеснаест научника, који предводи истраживач генетских функција Јун Јие Хуанг.

Они су покушали да сазнају да ли би могли да излече болест гена коју изазива Бета-таласемија (генетски поремећај крви који би могао довести до тешке анемије, заосталог раста, скелетних аномалија, чак и смрти), тако што ће изменити ембрионални геном.

Користили су технику за обраду гена на основу убризгавања комплекса у ембрион, који се састоји од заштитног ДНК елемента добијеног из бактерија и специфичног протеина.

Научни тим је користио само „неодрживе“ ембрионе, добијене од локалних клиника за плодност „који су били превелики и нису могли да се развију у бебу“ истакао је Хуанг.


Научници су покушали да сазнају да ли би могли да излече болест гена коју изазива Бета-таласемија (генетски поремећај крви који би могао довести до тешке анемије, заосталог раста, скелетних аномалија, чак и смрти), тако што ће изменити ембрионални геном.

Коначни резултати студије објављени су у онлајн часопису „Протеин и ћелија“, након што су два међународна научна часописа — „Енглеска природа“ и „Америчка наука“ — одбила да их објаве из етичких разлога, рекао је Хуанг.

Неки стручњаци тврде да би техника измене ембрионалног гена могла да има светлу будућност, јер би то помогло искорењивању разних генетских болести пре него што се беба роди.

Други страхују да је таква технологија неморална и чак опасана, јер може да изазове хаос у оквиру људског генома, што је наследно.

„Верујем да је ово први извештај о техници модификације гена примењене на преимплантацијски људски ембрион, и као таква студија је орјентир, као и прича која упозорава“ коментарише Џорџ Дејли, биолог са Харвард Медицинске школе у Бостону.

„Њихова студија треба да буде строго упозорење сваком ко мисли да је технологија спремна за тестирање и искорењавање генетских болести“, изјавио је он.