РТ на директној вези са космосом: У свемиру нема ни пива, ни одмора Опширније: http://rs.sputniknews.com/nauka/20150426/1509879.html#ixzz3Y

26-04-2015 07:56:40 | | / vostok.rs |


Космонаути „Роскосмоса“ Михаил Корнијенко и НАСА-е Скот Кели су у директном видео-позиву са Међународне свемирске станице одговарали на питања гледалаца телевизије „Раша тудеј“ о животу на станици.

Гледаоци приковани за Земљу били су, наравно, заинтересовани за живот на Међународној космичкој станици, а питања која су постављали тицала су се разних тема — од тога да ли се и како у космосу конзумира кафа, па све до тога да ли захлађење односа између САД и Русије утиче на међусобне односе астронаута различитих националности.

Можда и најочигледнија потешкоћа са којом се суочавају житељи МКС управо је чињеница да свакодневне земаљске погодности — попут туширања топлом водом и могућности да се удише свеж ваздух — просто не постоје у космосу.Кели је рекао да му недостаје удобност дома, највише текућа вода и способност да изађе напоље, али је напоменуо да квалитет ваздуха и није тако лош. Дотакао се и „радног времена“.

„Овде не можеш да бежиш с посла, јер на крају дана не можеш да одеш кући“, додао је Кели у шаљивом тону.

„Једна ствар на коју могу да се пожалим је што сам увек на послу. Замислите себе, да то што радите, радите нон-стоп и не можете да га напустите. Осећате се као да стално радите, па то у дугорочном периоду може да постане заморно“, истакао је он.

Међутим, ускоро ће ова двојица космонаута моћи да уживају бар у једном земаљском луксузу — кафи.

С обзиром на то да је еспресо машина недавно стигла на Међународну космичку станицу, једног гледаоца је занимало да ли су астронаути већ направили себи по шољу кафе. Кели је рекао да се радују апарату, али да још увек нису пробали кафу из новог апарата.

„Тренутно имамо велики број активности са бродом за попуњавање резерви који је управо доставио машину на Станицу, па поред тих обавеза, и све остале науке у коју смо запетљани, још увек нисмо имали прилике да испробамо апарат за еспресо.“

Али, чак и када апарат за кафу буде испробан, астронаути су свесни да ће морати да га штедљиво користе, пошто имају само 15 капсула.

„Нажалост, апарат користи патроне за једнократну употребу… Мислим да их тренутно имамо само 15, тако да нисмо у журби да их све потрошимо“, рекао је Кели.

А када им понестане кафе, астронаути неће бити у стању ни да отворе по лименку пива.„Пиво? То би било лепо (кад бисмо имали пиво, али га немамо). Проблем са било којим газираним пићем је тај што када на Земљи отвориш пиво или газирани сок, мехурићи долазе до врха и излазе из флаше, а када то урадимо у свемиру они само остају у самој течности, не пењу се на површину. У том случају бисте пили напитак са великом количином гаса у себи, што баш и није идеално“, објашњава Кели.

Конзумирање пива и кафе на страну, нека питања која су поставили гледаоци РТ била су мало озбиљнија.

Када су их питали о томе да ли тензије између САД и Русије имају било какав утицај на посаду МКС, Кели је одговорио одлучним „не“.

„Немају никакав утицај. Овде на космичкој станици ми се ослањамо једни на друге, буквално нам живот зависи од тога. Ми смо велики пријатељи, професионалци, колеге и то није нешто што се икада намеће као тема разговора, нити би требало… Ово су сјајни момци и не бих желео да летим ни са ким другим… Оно што ми радимо је изузетно значајно и те дискусије ћемо оставити онима којима је то посао.“

Када већ говоримо о пословима, послу ове двојице завиде свемирски ентузијасти и адреналински зависници широм света… Али један гледалац био је заинтересован како се Корнијенко „убацио“ у тај посао.