„Дигитална долина“, кримска верзија „Силицијумске“

22-04-2015 09:29:02 | | / vostok.rs |


На Криму ће се отварити технолошки парк „Дигитална долина“, најављено је на Јалтском економском форуму. Планирано је да технопарк површине 57 хектара до 2020. године запосли око 17 хиљада ИТ стручњака, а укупни приход предузећа требало би да достигне 60 милијарди рубаља (око милијарду евра).

На питање како слободна економска зона може да утиче на будућност „Дигиталне долине“, Дмитриј Полонски, заменик председника Савета министара и министар унутрашње политике, информисања и телекомуникација Републике Крим каже да би смањење пореског оптерећења, поједностављивање регистрације и повољне цене издавања земљишта требало да стимулишу инвестиције у ову републику.

Он је додао да ће „Дигитална долина“ бити смештена поред аеродрома у Симферопољу, главном граду Крима.

„Аеродром се сада активно шири, за само годину дана удвостручио се број путника а почео је да прима и међународне летове. За програмере и ИТ стручњаке мобилност и доступност приоритети“, каже Полонски.

Он је истакао да се према интересовању које за Крим испољавају инвеститори из иностранства показало да је језик економије много јаснији и разумљивији од језика политике.

„Многи бизнисмени отворено говоре: ’Не занимају нас санкције, ако су услови за пословање повољни и ако видимо перспективу — ми ћемо улагати у Крим‘. Мислим да ће у догледној будућности многе компаније занемарити режим санкција и радити на полуострву“, додао је Полонски.

Полонски је рекао да би „Дигитална долина“ требало да се развија као резултат уједињених напора универзитета и власти и најављује да ће бити издвојена средства за развој лабораторија и школских комплекса Кримског универзитета.