Уље од канабиса, али само из фабрике

20-04-2015 09:20:36 | | / vostok.rs |


„Ако хоћете легализацију, онда се то мора остварити преко фабрике која ће производити уље од канабиса и која ће гарантовати да је у свакој бочици једнака концентрација психоактивних супстанци и супортива“, каже професор доктор Даница Грујичић, шеф радне групе Министарства здравља која се бави захтевом за измену Закона о психоактивним супстанцама.

Радна група Министарства здравља Србије требало би да до краја априла да мишљење о легализацији канабиса у медицинске сврхе.

Друштвене мреже и штампа преплављене су информацијама о благотворном дејству уља од канабиса у лечењу рака.

У Србији ово уље није регистровано као лек и његова продаја законом је забрањена, па се оболели од рака довијају на разне начине да до њега дођу.

Саговорница Спутњика, чији је идентитет познат редакцији, од рака дојке оболела је пре десет година. До сада је, каже, примењивала само званичну медицину, али како је болест напредовала метастазама на плућима, одлучила се и за неконвенционалне методе.

О уљу од канабиса, као нечему што помаже оболелима од карцинома, читала је на друштвеним мрежама.

„Како ми наш здравствени систем не нуди оно што је најбоље за мене, била сам принуђена да пробам и то, па већ четири месеца користим канабисово уље“, каже она.

Саговорница Спутњика каже да уље користи у мањој дози од препоручене и само ноћу, јер на њу делује успављујуће и помало дезоријентишуће. Набавља га на црном тржишту, из иностранства, по цени од 300 еура за пет милиграма. Како каже, не одустаје ни од хемиотерапије.

„Болест не напредује, а резултати крви су одлични. Ја сам презадовољна, а да ли је канабис заслужан, не могу да кажем, јер сам истовремено и на хемиотерапији. Шта год да је, добро је“, додаје она.

Наша саговорница каже да познаје пуно људи који користе ово уље и да би било пуно лакше када би оно било легализовано, јер би тада били сигурни шта купују.

Након што је Удружење „Лекализација Србије“ поднело захтев Министарству здравља, тражећи измене Закона о психоактивним и контролисаним супстанцама, којима би се омогућила легализација канабиса у медицинске сврхе, формирана је радна група која до краја априла треба да да своје мишљење на ову тему.

Професор доктор Даница Грујичић, која је на челу радне групе, за Спутњик каже да, према њеним сазнањима, канабисово уље није лек против рака и да су такве изјаве врло опасне.

Ипак, додаје да нема ништа против легализације, али уз поштовање процедура производње, и строгу котролу Агенције за лекове и медицинска средства Србије.

„Ако хоћете легализацију, онда се то мора остварити преко фабрике која ће производити уље од канабиса и која ће гарантовати да је у свакој бочици једнака концентрација психоактивних супстанци и супортива“, поручује професорка Грујичић.

„Ко не може ту стандардизацију да постигне, ко не удовољи строгим захтевима Агенције за лекове, не може да продаје то уље као лек и биће ухапшен, јер продаје психоактивну супстанцу која је забрањена законом“, категорична је професорка Грујичић.

Професорка истиче да се данас на пијацама могу срести људи који продају уље од конопље и проглашавају га уљем од канабиса.

„То је најобичнији зејтин и такво понашање је злочин према онколошким болесницима“, поручује проф. Грујичић.

Да ли уље од канабиса заиста помаже у лечењу рака и других болести?

Из Удружења „Лекализација Србије“ за Спутњик кажу да томе у прилог говоре бројне студије и искуства пацијената.

Међу грађанима Београда мишљења су подељена, показује анкета Спутњика.

Док су једни чули да је њиховим рођацима или пријатељима коришћење овог уља помогло и који су присталице легализације, други у то не верују и сматрају да је ово покушај да се легализују опојне дроге.

Антоније Ковачевић, председник удружења „Лекализација Србије“, за Спутњик каже да им циљ није био да промовишу легализацију марихуане, већ да легализацијом медицинског канабиса помогну људима оболелим од опаких болести.

Такође, напомиње Ковачевић, легализацијом канабисовог уља спречила би се куповина астрономски скупих производа сумњивог порекла и квалитета на црном тржишту.

„Уколико се легализује и ако лекар то буде преписивао пацијентима и саветовао их како да га користе, онда нећете имати црно тржиште, порез ће узимати држава, а неће профитирати дилери и шарлатани као што је сада случај“, каже Ковачевић.

Циљ је, напомиње Ковачевић, да законску регулативу уподобимо и нађемо адекватан модел, на основу искустава других земаља, које су већ промениле своје законе и легализовале медицински канабис.

Из Агенције за лекове и медицинска средства Србије за Спутњик кажу да лек који садржи опојне дроге, као и сваки други лек, тако и у случају лекова који у себи садрже канабис, може да се нађе у промету уколико поседује дозволу за стављање у промет или дозволу за увоз нерегистрованог лека.

За промет ових лекова, поред дозвола које издаје АЛИМС, неопходно је прибавити и дозволу за опојне дроге издату од стране Министарства здравља РС.

„До данас није поднет ниједан захтев АЛИМС-у за регистрацију, или дозволу за клиничка испитивања лекова са канабисом“, каже Александар Туцовић, ПР те установе.

Он наглашава да, уколико радна група и Министарство здравља одлуче да је потребна брза реакција, могућ је увоз регистрованих препарата који у себи садрже канабиноиде из земаља ЕУ, уз дозволу Министарства здравља и АЛИМС-а.

Професорка Грујичић каже да на тржишту у Србији већ постоје регистровани лекови који имају исте ефекте као и уље од канабиса, у смислу да пацијентима олакшавају тегобе код болова, мучнина, губитка апетита.

Међутим, они за кориснике здравственог осигурања нису бесплатни, па радна група треба да ради на томе да РФЗО омогући да ти лекови онколошким болесницима постану доступнији, закључује професорка Грујичић.