ММФ не одлaже Грчкој отплаћивање дуга

17-04-2015 10:49:06 | | / vostok.rs |


Генерална директорка Међународног монетарног фонда Кристин Лагард изјавила је данас у Вашингтону да Грчкој неће бити одложено отплаћивање дуга.

„Очигледно је да то није добар или препоручљив пут у садашњој ситуацији“, рекла је Кристин Лагард новинарима уочи сутрашњег пролећног заседања ММФ-а и Светске банке у Вашингтону.

Кристин Лагард је реаговала на писање штампе о томе да је Грчка неформално затражила одлагање отплате дуга.

По речима шефице ММФ-а, одлагање је могуће у изузетним ситуацијама, али није никада донело „продуктиван резултат“.

Генерална директорка ММФ-а је подсетила да се одлагања отплате дуга никада не даје земљама с развијенијом економијом, већ земљама у развоју, и то је рекла и грчком министру финансија Јанису Варуфакису.

Британски лист Фајненшел тајмс пренео је да је Грчка „неформално“ контактирала ММФ да би одложила враћање једне рате за отплату раније добијене кредитне помоћи.

Позивајући се на неименоване званичнике с обе стране, Фајнешел тајмс наводи да је од Атине тражено да не изнесе такав захтев.

Грчка треба да ММФ-у следећег месеца исплати рату кредита од око милијарду евра. Многи на тржишту сматрају да грчка влада неће имати новца за то ако се ускоро не договори с европским кредиторима о пакету економских реформи.

Европски партнери су Грчкој поставили 20. април као рок да поднесе листу прихватљивих реформи у замену за исплату 7,2 милијарде евра последње транше кредитног програма помоћи. Они треба да провере ту листу пре састанка министара финансија зоне евра у Риги 24. априла.

За сада ништа не указује да ће том приликом бити донета одлука о исплати.