ЕУ спрема план за снабдевање енергијом

17-04-2015 10:29:33 | | / vostok.rs |


Европска унија припрема план као би обезбедила снабдевање енергије у свим околностима, изјавио је данас у Риги комесар за климу и енергетику Мигел Ариjас Кањете.

„Раматрамо све могуће ризике и сценарије. Не само о у вези с Русијом“, рекао је Кањете на неформалном министарском састанку.

ЕУ која купује велике количине природног гаса од Русије, могла би да има проблема у снабдевању због тензија између Русије и Украјине, кроз коју пролази добар део гаса намењен западу Европе.

„Са солидарношћу свих 28 држава ЕУ можемо да превазиђемо било какву могућу кризу. Ниједна земља чланица не би требало да зависи само од једног набављача“, рекао је Кањете и додао да Брисел не мисли само на Русију.

По његовим речима, Русија ће и даље бити главни снабдевач ЕУ природним гасом, угљем, нафтом и уранијумом, али у складу с тржишним условима.

ЕУ је фебруара саопштила да планира јединствено тржиште енергије широм Старог континента како би смањила зависност од Русије и трошкове за увоз који годишње износи око 400 милијарди евра.

Енергетски сектор је изузет из санкција које је Запад увео Русији због њене улоге у украјинској кризи.