Годишњица лета Јурија Гагарина око Земље

13-04-2015 12:00:02 | | / vostok.rs |


Русија по 53. пут слави Дан космонаутике. Пре 54 године 12. априла 1961. године Јуриј Гагарин на броду „Восток“ је први у свету летео око Земље. Лет је трајао 108 минута и започео је нову еру у освајању космоса.

Како је рекао директор Института космичких истраживања РАН Лав Зељониј, у најближим годинама руска космичка наука поставља нове задатке – експедицију на Месец, на којем су научници открили воду у облику леда. А затим се планира лет на Марс и друге планете, рекао је Зељониј.Према резолуцији Генералне скупштине ОУН 12. април је званично проглашен за Међународни дан лета човека у космос.

12. априла 1961. године совјетски пилот Јуриј Гагарин је на броду Васток извршио лет око планете. Почела је космичка ера човенчанства. Од 2011. године на предлог Русије је Генерална Скупштина УН објавила тај дан Међународним даном лета човека у космос.

У совјетском одреду космонаута број 1 било је 20 људи. Свако од њих је сањао о првом лету, али је отворио пут у космос управо Јуриј Гагарин. Он је био најбољи међу једнаким, - каже двоструки херој Совјетског Савеза, генерал-мајор авијације, пилот-космонаут Виктор Горбатко, који је три пута летео у орбиту.Легендарни лет је трајао свега 108 минута, али је он омогућио да се савлада психолошка препрека и докаже да је човек способан да лети ка звездама. Поред тога је тај догађај постао тријумф совјетске науке и индустрије и победа над САД-ом у великој конкуренцији у отварању врата у космос. Од тог је времена космонаутика постала локомотива напредних достигнућа и територија тесне сарадње различитих земаља.