Отворена руска изложба „Погледај рат у очи“

09-04-2015 07:42:49 | | / vostok.rs |


Изложба „Погледај рат у очи“ која је посвећена Првом светском рату отворена је у Историјском музеју Србије.

Историјско-мултимедијални спектакл, пре него класична изложба — тако би се на најбољи начин могло окарактерисати оно што је београдској и србској публици припремила ауторка Олга Берковец. Двадесет екрана на додир преко којих су представљени најразличитији интерактивни и мултимедијални садржаји везани за Велики рат; петнаест пројектора који у исто време емитују различите филмове са европских фронтова само су део садржаја ове изложбе, која је први пут представљена у Москви августа прошле године. Посебан куриозитет су албуми руске царске породице које посетиоци изложбе могу прегледати преко ајпеда.

Директорка Историјског музеја Србије Душица Бојић каже да је, за разлику од претходних изложби посвећених Првом светском рату, ова изложба свеобухватнија.

Изложбе одржаване код нас су углавном биле фокусиране на период почетка рата или на 1914. и 1915. годину, затим на ратне злочине почињене над нашим народом или на силе Антанте. Ова изложба обухвата цео период рата, а приказује и руску помоћ Србији, попут помоћи у добровољцима, трупе на Солунском фронту и медицинске мисије, а посебно жене у медицинским мисијама“, објашњава Душица Бојић.

Покровитељи изложбе су министарства културе Русије и Србије, а у њеној организацији учествовао је велики број институције из обе земље. Посетиоци Историјског музеја имаће прилику да погледају велики број докумената: фотографије, кратке филмове, биографије, писма, дневнике, игране филмове и друге артефакате везане за Први светски рат, на један потпуно нов и занимљив начин. Изложба траје од 8. априла до 10. маја.

Никола Јоксимовић,