Амбасадор САД у Србији: Срби су помало шизофрени

04-04-2015 10:54:04 | | / vostok.rs |


Срби шизофрени – срце вас вуче ка Истоку, али глава вас усмерава ка Западу, рекао је амбасадор САД Мајкл Кирби..

„Постоји забуна у вези са тим избором. Ви ћете наставити да имате пријатеље и на Истоку и Западу, трнутно их имате и у САД и у Русији. Међутим, сада се не поставља питање пријатеља, већ питање интереса Србије. Морате да спроведе све реформе како бисте пришли Европској унији. Остало су лажни избори“, рекао је Кирби говорећи о притисцима на Србију.

Да се оваква изјава чула из уста руског амбасадора то би изазвало салву напада, а тако нешто би било проглашено за најгрубљи могући инцидент, каже Драгомир Анђелковић. Чињеница је да ми имамо руководство које хоће и да буде добро са Русијом, и хоће у ЕУ, и хтело би добре односе са НАТО-ом, што је немогуће, наводи Душан Јањић.

Амерички амбасадор у Београду Мајкл Кирби изјавио је, говорећи о односима Србије са Истоком и Западом да су „Срби помало шизофрен народ“, јер нас, како је рекао, „срце вуче ка Истоку, али глава усмерава ка Западу“.

„Дијагноза“ коју је Кирби себи дао за право да постави нашем народу код саговорника Спутњика наишла је на различите коментаре, једни сматрају да је реч о још једном дипломатском гафу амбасадора, а други виде у томе поруку за србско руководство.

Драгомир Анђелковић, политички аналитичар, ово види као најновији иступ америчког амбасадора који је, по његовом мишљењу, потпуно у неоколонијалном духу.

„Они евидентно Србију сматрају окупираном земљом, која треба да ради све што се од ње затражи, и кад год се поступи другачије то је за Америку одраз ненормалног понашања. Када ми штитимо наше националне интересе то је за њих лоше“, каже Анђелковић и додаје да Србију и Русију, осим емоција, повезује и рационална сарадња.

Анђелковић додаје да би у држави у којој више од половине медија контролише Запад, оваква изјава, да се чула од руског амбасадора, вероватно изазвала салву напада.

„Тако нешто би било проглашено за најгрубљи могући инцидент“, истиче Анђелковић.

Др Невен Цветићанин, политички социолог са Института друштвених наука, има мало умернији став према Кирбијевим речима. Каже, не би судио о намерама америчког амбасадора, а чињеница је да је србско друштво подељено.

„Велика већина нашег народа Русију осећа блиском, али ако их питате где бисте живели и радили помињу Немачку, Америку, итд. Тако да та констатација, без обзира што је изречена на специфиичан начин, донекле одговара чињеничном стању. На то не рачунају само страни представници, већ и наши политичари“, објашњава он.

Цветићанин напомиње да се у Београд као трусно подручје не шаљу трећеразредне, већ врхунске дипломате, па било да се ради о америчком или руском амбасадору.

„Ви чак имате и међу нашим интелектуалцима и политичарима људе који нас сматрају ’шизофреним друштвом‘, али чињеница је да као народ живимо у расцепу између Истока и Запада“, каже он.

Душан Јањић из Форума за етничке односе напомиње да је можда дошло до забуне.

„У енглеском језику постоји појам ’divided personality‘ или на србском, ’подељена личност‘ која има слично значење у медицинским смислу за подељену личност.

„Термин ’подељене личности‘ се употребљава за нације које имају кризу идентитета. Србска нација припада нацијама са подељеним идентитетом. Надам се да је на то мислио. Јер чињеница је да ми имамо руководство које хоће и да буде добро са Русијом, и хоће у ЕУ, и хтело би добре односе са НАТО-ом, што је немогуће. Претпостављам да је Кирби политичарима слао поруку. Али ако је заиста рекао ’шизофренија‘ то је психијатријски термин и то излази из контекста дипломатије. У том случају Министартсво спољних послова га позове, и тражи појашњење става. Али не могу да замислим да Србија од Вашигтона затражи да повуче Кирбија“, закључује Јањић.