Сорош: Украјина брани Европску унију од руске агресије

31-03-2015 11:24:35 | | / vostok.rs |


Амерички инвеститор Џорџ Сорош спреман је да уложи једну милијарду долара у Украјину, ако се западне земље обавежу да јој финансијски помогну, пише данас аустријски лист Стандард.

„Украјина брани Европску унију од руске агресије и подршка развоја те земље ослабиће руског председника Владимира Путина“, рекао је Сорош за Стандард.

Оцењујући да је Украјини неопходна финансијска помоћ од 50 милијарди евра, Сорош је рекао да је спреман да уложи једну милијарду долара (922 милиона евра) у пољопривреду и пројекте инфраструктуре.

„Ја сам спреман. Постоје конкретне идеје, рецимо за пољопривреду и инфраструктурне пројекте. Ја бих у то уложио милијарду долара. То би требало да донесе профит. Мој фонд (Open Society Foundations) имаће користи од тога… Међутим, за приватни посао потребно је јаче политичко руководство“, нагласио је Сорош и додао: „Запад може помоћи Украјини да буде привлачнија за интеститоре“, указао је Сорош.

Украјина је на ивици банкрота. Њен јавни дуг требало би да 2015. године износи 94 одсто бруто националног производа (БДП), а њен спољни дуг 158 одсто БДП, због девалвације украјинске валуте гривне и празне државне касе.

Украјинска економија, већ прилично угрожена огромном бирократијом и корупцијом, од прошлог априла је додатно оптерећена сукобом на истоку земље с устаницима, у којем је до сада погинуло више од 6.000 људи, 15.000 рањено, а милиони су расељени.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут