Пронађени остаци ипак припадају Сервантесу

18-03-2015 08:42:53 | | / vostok.rs |


Остаци шпанског писца Мигела де Сервантеса пронађени су у једном од манастира у Мадриду, потврдили су стручњаци на конференцији за медије.

У јануару је саопштено да су у крипти манастира Де лас Тринитаријас у Мадриду стручњаци успели да пронађу гробницу с иницијалима М. С, у којој се налазе кости, иако цео скелет није сачуван. Истраживачи су претпоставили да исклесани иницијали М. С. сведоче о томе да овде почива управо Сервантес.

„Све информације које имамо у вези с овим открићем — историјске, археолошке и антрополошке — иду у прилог претпоставци да су међу фрагментима костију пронађених у крипти цркве Тринитаријас и они који припадају Мигелу де Сервантесу“, изјавио је антрополог Франсиско Ечеберија. Поред тога, пронађени су и остаци Сервантесове супруге Каталине де Салазар.

„Знамо да је Сервантес био сахрањен 23. априла 1616. године. Знамо такође да су га сахранили у манаситру де лас Тринитариас“, изјавио је представник градске управе Мадрида, архивиста и библиотекар Франсиско Хосе Мартин.

Аутор „Дон Кихота“ Мигел де Сервантес (1547 — 1616) умро је у 69. години. Непосредно пред смрт преселио се у Мадрид и замонашио се. Тачно место на којем је сахрањен није било познато. Власти Мадрида дозволиле су потрагу за остацима Сервантеса у старом делу манастира Де лас Трнитаријас у фебруару прошле године.

Стручњаци имају прилично прецизан опис физичких особености Сервантеса: имао је шест зуба, а лева рука била му је парализована због ране задобијене у бици код Лепанта против турске флоте 1571. године.