Амбасадор Британије ``брани`` Републику Српску од агресивне Русије

11-03-2015 03:08:05 | | / vostok.rs |


Едвард Фергусон, британски амбасадор у Сарајеву је по ко зна који пут представио агресивну политику своје земље и НАТО пакта на балканском простору. У исти мах он оптужује Русију за агресивну политику, иако Русија никаквих војних претензија нема, нити војску на Балкану, за разлику од НАТО пакта који је стациониран и мимо знања власти. У исти мах је оптужио Русију за агресивну политику, а што би се управо могло рећи за његову земљу и изјаву која следи.


Преносимо део текста:

"Пред НАТО-ом је велики задатак реконфигурације како би одговорио агресивној, експанзионистичкој Русији на истоку, те претњи од исламског екстремизма на југу. Али, оно што ме се највише дојмило је да НАТО још увијек има у виду Балкан.

Према овом региону постоји пуно добре воље и сви желе видети Босну и Херцеговину (читај Републику Српску) и њене сусједе у Савезу. НАТО овај регион, и његову трајну стабилност, види као недовршен посао. А није тешко видети зашто је то тако. Само погледајте карту. НАТО савезници су на северу, југу, истоку и западу. Али, у самом срцу Европе постоји рупа. Босна и Херцеговина (читај Република Србска) је европска земља и место јој је у европском савезу.

НАТО = сигурност. НАТО је најмоћнији и најуспешнији савез у историји света. Он је крајњи гарант сигурности једне земље. Када приступе НАТО-у, земље полажу свечану заклетву да ће сваки напад на неку савезничку земљу сматрати нападом на све њих те да ће помоћи свом савезнику са свим неопходним средствима. НАТО сматра да су границе неповредиве што је за земљу са историјом каква је босанскохерцеговачка, гаранција какву вреди имати.

Владајуће коалиције на нивоу државе и Федерације су се већ договориле да најзад проведу одлуку Уставног суда и војну имовину званично региструју на државу.

У региону, Хрватска, Словенија и Албанија су већ НАТО савезници. А друге земље се такође приближавају НАТО-у, укључујући и оне које су, попут дијелова Босне и Херцеговине (Република Србска(, доживјеле НАТО бомбардовање у протеклих 20 година. Црна Гора је близу уласка у НАТО. Сарадња Србије и НАТО је све већа. Србијански министар одбране је присуствовао прошлогодишњем НАТО самиту у Велсу, а у јануару је Србија усвојила индивидуални акциони план партнерства са НАТО – први званични корак на путу ка чланству у Савез."

Едвард Фергусон, британски амбасадор у Сарајеву


Између осталог британска амбасада у Сарјеву своју "мирну" политику, за разлику од "агресивне" руске, дефинише на следећи начин:

"- стратешко ангажовање са државним органима у БиХ и са НАТО штабом у Бриселу да се иде напред у решавању питања која се односе на процес придруживања БиХ НАТО;

- побољшање координације реформи у сегменту одбране са међународним партнерима и обезбеђивање да активности на том путу буду што ефикасније измеђа Министарства одбране БиХ и НАТО штаба;

- излазак у јавност и разговор са грађанима да побољшају разумевање чланства у НАТО и његове предности;

Велика Британија је јасно опредељена да је чланство у НАТО у интересу Босне и Херцеговине, и на ширем региону. То је најуспешнији савез у свету и најбољи начин да се осигура регионална безбедност и стабилности."

Није толико изненађујуће овакве речи чути од британског амбасадора, него зачуђују изјаве политичара из Републике Српске, пре свега Ане Тришић-Бабић која је представник Републике Српске у заједничким органима на нивоу БиХ, председавајућа у Комисији за НАТО интеграцијски процес, заменик министра спољних послова БиХ и функционер најјаче политичке партије у Републици Србској СНСД-а, Ана Тришић-Бабић, а која је изјавила да је стратешки спољнополитички циљ Републике Српске, односно БиХ, чланство у НАТО.



Ана Тришић-Бабић са високим официром НАТО-а, фото: mvp.gov.ba

На брифингу о НАТО интеграцијама она је између осталог истакла:

"БиХ треба постати чланица НАТО, не само због чињеница што нам то гарантује унутрашњу стабилност или што нам је потребан безбедносни кишобран, већ и због тога што ће БиХ, прилагођавањем стандардима и вредностима које заговара НАТО, постати савремена земља, у којој је демократија, владавина права и поштивање људских прва трајна категорија", рекла је Тришићева на брифингу о НАТО интеграцијама на којем је између осталог присуствао велики број америчких официра.

Поред наведеног, она је нагласила да су у НАТО интеграцијски процес тренутно укључене СВЕ институције у БиХ (читај Републике Српске), а да је Министарство спољних послова БиХ преузело место лидера у овом процесу.

Да не набрајамо које су све "користи" биле од НАТО-а и колико "добра" је донео Републици Србској и Србији, јер за такав текст не би била довољна ни година дана.

Стога се поставља питање, у чије име раде политичари из Републике Српске, у име НАТО, или у име народа Републике Српске?

Вања Савићевић,


Повезано:


Стратешки циљ Републике Српске чланство у НАТО - републички органи ћуте

Како србски политичари уваљују Републику Српску у НАТО

НАТО ракетни штит у Републици Србској

Укидање Војске Републике Српске и улазак у НАТО

Република Србска, њени политичари и НАТО - докле?