Канингем: ЕУ се плаши да због САД не буде у конфликту са Русијом

09-03-2015 11:04:31 | | / vostok.rs |


Европски политичари су почели да примећују да у Вашингтону постоји очигледна тенденција јачања агресивне реторике према Русији и да САД не брину да ли ће због тога Европа бити увучена у конфликт са Русијом, пише колумниста часописа „Стратеџик калчр фондејшн“, Финијан Канингем.

Колумниста наводи да је и канцеларка Немачке приметила такав став код команданта снага НАТО-а у Европи Филипа Бридлава и помоћнице државног секретара САД за питања Европе и евроазије Викторије Нуланд.

Како пише Канингем, Немачку нервирају покушаји САД да онемогући мировни споразум за Донбас и заоштри сукоб између Русије и Европе. Осим тога, то наводи Немце на мисао да Вашингтон не само не подржава, већ саботира напоре Европљана да се дође до дипломатског решења украјинског сукоба.

„Другим речима, Немци и други Европљани долазе до закључка да Вашингтон није заинтересован за договор о украјинском рату. Вашингтон се води логиком ескалације конфликта, чак и ако то ствара претњу да читава Европа буде увучена у сукоб са Русијом“, преноси агенција РИА Новости мишљење Канингема.

Штавише, према његовим речима, у Европи схватају да САД покушавају да створе услове за дипломатску пропаст Минског споразума и обнову војних акција.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут