Times упозорава: Лондон преплављен агентима ФСБ

09-03-2015 09:43:33 | | / vostok.rs |


Британски новинар Бен Џуда тврди да се у Лондону у овом тренутку налази око 1000 доушника руских обавештајних служби и дипломатског ресора. „Опрезно, Путин све види“, упозорава он у британском листу Times.

Позивајући се на дугогодишње контакте у медијима, новинар пише да Федерална служба безбедности (ФСБ) шпијунира опозицију, олигархе, британску владу и представнике експертске заједнице који ради доступа унутрашњим информацијама падају у вечно робство Кремља.

Джуда тврди да су од њега, лично, представници Кремља недавно покушали да добију мекше чланке у замену за доступ информацијама, док му је један од његових контаката у медијима признао да добија једну шестину финансијских средастава од ФСБ.Руске специјалне службе имају више од 3 милиона сарадника. 40 одсто државног буџета у 2015. години биће потрошено на безбедност и одбрану, између осталих и на подршку шпијунске мреже у Лондону, наглашава новинар.

Према подацима британске тајне службе, руских шпијуна у Лондону има више, него у време хладног рата. Стари агенти Спољно-обавештајне службе су добро познати британској МИ-6, али и добра половина руске дипломатске мисије се такође бави шпијунажом. Разлика између дипломата и шпијуна је само у томе што последња може да плати за информације, објаснио је Џуди један дипломатски службеник.

Само агената има око 100, пише новинар, док се број доушника креће око 1000. У руској дијаспори у Лондону ништа не може бити урађено без њиховог знања. „На свакој манифестацији присутно је од једног до три информатора ФСБ", изјавио је бивши шеф Сергеја Магнитског Бил Браудер.ФСБ, пре свега, прати представнике опозиције, којих у Лондону има више него у Санкт-Петербургу. Осим њих, ту су и чланови владе, парламента, Форин офиса и политичари у оставци. То је најлакши посао, јер се многи чланови парламента радо баве „консултацијама", наводи Times.

Руска служба безбедности не заборавља ни богате људе, чији утицај у савременом свету често превазилази утицај политичара. На крају, ФСБ не оставља без пажње ни експертску заједницу која се бави Русијом и формира њену информациону слику у иностранству, тврди Џуда. Руски агенти и њихови доушници, често, специјално улазе у поверљиви круг водећих аналитичара за Русију и британског естаблишмента. Понекад, агенти се представљају новинарима који се критички односе према Путину или покушавају да обећањима о ексклузивном доступу руским чиновницима привуку оне који га заиста критикују. Западни експерти могу да зараде на овим информацији вршећи консултације страних фирми у Русији, а Кремљ на такав начин затвара уста коментаторима који најбоље познају стање у Русији.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут