Оснивање европске војске – нереално и немогуће

09-03-2015 09:26:28 | | / vostok.rs |


Изјаве у вези са идејом да се у овом тренутку оснује војска Европске уније само су политичка порука. Вашингтон би био против такве одлуке, а она је немогућа из више разлога.

Оснивање војске Европске уније у овом тренутку је немогуће и све изјаве у вези са том идејом само су врста пробног балона и покушаја да се ова заједница осамостали у вођењу безбедносне политике, каже у изјави за Спутњик војни аналитичар Александар Радић.

Председник Европске комисије Жан Клод Јункер данас је изјавио да би требало основати европску војску која би у овом тренутку могла конструктивно да се суочи са опасностима на границама ЕУ и омогући рационалније вођење европских војних трошкова.

„Слика Европе драматично је пољуљана. Када је реч о спољној политици, стиче се утисак да нас не узимају за озбиљно“, рекао је Јункер.

Александар Радић каже за Спутњик да је у сенци украјинске кризе било за очекивати да ће Европска унија отићи корак даље у односу на оно што је до сада учинила, уз јаснију диференцијацију у односу на НАТО.

„Очигледно је да ЕУ жели да самосталније води своју безбедносну политику, пре свега Француска и Немачка. И кроз модерну историју, Француска је то за време Де Гола јасно стављала до знања“, каже Радић.

Јункерова изјава, међутим, отвара питање како је тако нешто могуће у тренутку када простор који покрива већина чланица ЕУ покрива и Североатлантска алијанса, чије су водеће земље истовремено и водеће земље у ЕУ.

Радић сматра да је Европи, у светлу садашњих дешавања, пре свега ситуације у Украјини, потребно да стекне самопоуздање. Међутим, оснивање војних снага под ознаком ЕУ сада је нереално из више разлога.

„Не може се тако нешто очекивати у овом тренутку. Једноставно, немате консензус у самој Европској унији, која се састоји од 28 независних држава. Друго, Вашингтон би итекако био против нечег таквог“, каже Радић.

Он сматра да би јединствене оружане снаге Уније, у одређеној форми, биле могуће тек када би унутар ЕУ ојачале везе међу чланицама и када би се створила наддржава, која би обезбедила одговарајућу хијерархију и структуру неопходну за постојање јединствене војске.

Немачка министарка одбране Урсула фон дер Лејен управо је изјавила да је сигурна да ће њена деца или унуци доживети „Сједињене европске државе“, које ће имати заједничку војску.

У овом тренутку, ЕУ је далеко од тога и изјава о заједничкој војсци је само политичка порука, закључује Радић.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут