НАСА без Русије „изгубљена“ у космосу

08-03-2015 12:19:48 | | / vostok.rs |


Званичник НАСА потврдио је данас да САД нема резервни план за одржавање Међународне космичке станице, ако Русија одлучи да се повуче из заједничке операције.

Искрено признање званичника НАСА-е Чарлса Болдена о томе да у великој мери САД зависе од Русије за наставак функционисања Међународне свемирске станице у складу је са његовим оклевањем да о том питању говори, пише „Хјустон кроникл“.

„Морали бисмо да се евакуишемо“, рекао је Болден, истичући да су обе земље у великој мери међусобно зависне, и да би погоршање односа и престанак важења њиховог споразума довео до гашења ове космичке станице, вредне 140 милијарди долара.



„Натерали сте ме да вам одговорим и ја сам вам дао праве одговоре. Не желим никога да доводим у заблуду“, рекао је на крају Болден.

Питање континуиране сарадње САД и Русије на Међународној космичкој станици дошло је у први план због погоршања дипломатских односа две земље изазваног ситуацијом у Украјини.

НАСА признаје да је забринута, јер без Русије нема другу опцију.

Русија обезбеђује транспорт за америчке астронауте до међународне станице у орбити, док приватне компаније као што су „Боинг“ и „Спејс Икс“ раде на алтернативним методама за превоз астронаута.

Међутим њихови планови неће уродити плодом најраније до 2017. године, што повећава забринутост за судбину америчког космичког програма.
спутник