Супербрза звезда открива једну од највећих тајни галаксије

07-03-2015 10:04:08 | | / vostok.rs |


Најбржа звезда у галаксији Млечни пут могла би бацити светло на једну од најважнијих тајни космоса.

Недавно откривена супербрза звезда, названа УС 708, јуриша ка ивици галаксије и још даље, ка огромном интергалактичком празном простору, невероватном брзином од 42 милиона километара на час, открива извештај објављен у часопису Национална географија.

Астроном Стефан Гејер из Европске јужне опсерваторије и његове колеге, који су открили најбржу звезду икада виђену у галаксији, верују да она води порекло из бинарног звезданог система.

Они сматрају да је, из још увек непознатих разлога, једна од звезда у систему експлодирала и послала један свој део на узбудљиво путовање кроз галаксију.

Феномен невереоватне брзине звезда није јединствен, међутим већина њих лансирана је због аномалија гравитације у центру наше галаксије, док су много ређе производ непојмљиво снажних експлозија звезда. Астрономи верују да је проучавање супер брзих звезда, кључ за откривање порекла ових разорних експлозија.

Експлодирајућа звезда позната као супернова тип Иа једна од најсјајнијих звезданих тела. Најпоузданији метод за мерење удаљености између галаксија је базиран на мерењу интезитета светлости који емитују звезде типа Иа.

Астрономи траже одговор на питање — шта је узрок да звезде експлодирају толико снажно и са толико светлости, да се одсјај може видети до половине универзума. Постоје разне терије које то објашњавају, али тачан след догађаја који претходе детонацији и прецизна количина енергије која је емитована у експлозији може бити утврђена само на основу података добијених проучавањем УС 708.