Налазите се на страници > Почетна > Разонода > Све више Руса у Србији

Све више Руса у Србији

04-03-2015 08:24:20 | | / vostok.rs |


Пад рубље довео је до значајног смањења броја туриста из Русије у 2014. години, у скоро свим европским земљама осим Србије, Италије и Мађарске, наведено је у извештају Европске комисије за туризам.

Највеће губитке претпрела је Норвешка. У поређењу са 2013. годином, број путовања са ноћењем пао је за скоро 20 одсто, док је најмањи одлив руских гостију осетила Холандија, где је број туриста из Русије смањен за један одсто.

Насупрот томе, највеће повећање забележено је у Србији, где је број путовања из Русије са преноћиштем порастао за скоро 30 одсто у односу на 2013. Овај значајан скок стручњаци приписују чињеници да Београд није увео санкције Москви.

Повећан је и број путовања Руса у Италију за око седам одсто, а такође и у Мађарску за око пет одсто.

У извештају ЕК се, међутим, не наводи колику је финансијку штету Европа претрпела због губитка руских туриста.

С друге стране, туристичке организације истичу да Руси радо путују у Србију због традиционално јаких историјских, културних и духовних веза, узајмно искрених симпатија, као и због непостојања језичке баријере између два народа.

Такође, Србија је привлачна дестинација и због чињеницe да руским грађанима није потребна виза, као и због добре авио везе између Москве и Београда. Две националне авио компаније, Аерофлот и Ер Србија, увеле су чак четири директна лета сваког дана на овој релацији.

Осим тога, по мишљењу руских туриста, Србија је привлачна и због релативно ниских цена, које одликују српску туристичку понуду.

Туристичке организације, с друге стране, кажу да су најтраженија кратка, такозвана „сити брејк" путовања, и то због односа цене и квалитета.



Скоро половина, чак 46 одсто њих одседа у србској престоници. Копаоник је све привлачнији због скијашког туризма, а популарне су и посете Златибору, Новом Саду, србским бањама, манастирима и црквама.

Руси се све више интересују и за фестивале и манифестације које се одржавају у Србији, нарочито за Сабор трубача у Гучи, као и за гастрономске туре.


Не би требало занемарити ни чињеницу да многи Руси у Србију путују пословно, а све је већи број и оних који овде купују некретнине.


Према званичним подацима Републичког завода за статистику, руски туристи су најбројнији страни гости у Србији. У првих осам месеци прошле године остварили су 109.807 ноћења, што је повећање од 31 одсто у односу на исти период 2013. године.


Руси су свуда у свету, па и у Србији, галантни гости. Према ранијим подацима Туристичке организације Србије, они у србским градовима, бањама, ски-центрима, ресторанима и продавницама у просеку оставе око 2.000 долара по особи.


Оно што Руси нарочито воле код Срба је србска гостопримљивост и посебан однос домаћина према њима. Чак је и руско издање америчког часописа „Форбс" својевремено оценило да „не постоји много места на свету на којима се Руси, а не њихови новчаници, дочекују широм раширених руку", а да је Србија управо таква земља.



С друге стране, руска Федерална агенција за туризам (Ростуризм) потврдила је да су Руси почели све више да путују и по својој земљи, а све мање у иностранство. Европи сада преостаје само да обрачунава штету коју је претпрела у туризму губитком руских туриста и увођењем санкција Русији.

Према извештају ЕК за туризам, слабију посету руских гостију у 2014.години осетиле су и Словачка, Хрватска, Шведска и Малта, где је забележен пад за око 14 одсто. Број руских гостију опао је и у Финској за 13 одсто, Португалији, Пољској и Словенији за 12 одсто, Шпанији за девет, Летонији и Швајцарској за скоро седам, а у Данској за око пет одсто. Број Руса који је путовао у Немачку, Аустрију и Луксембруг смањен је за три одсто, у Белгију за два, Холандију за један одсто.

Оливера Икодиновић,