ЕУ ће условљавати Србију док формално не призна Косово

20-02-2015 08:38:51 | | / vostok.rs |


Уочи посете Србији, известилац Европског парламента за Србију Дејвид Мекалистер изјавио је да у Србију долази да разговара, али пре свега да слуша како би његов извештај о напретку у европским интеграцијама био што уравнотеженији.

Известилац ЕП за Србију такође је нагласио да споразум о правосуђу постигнут 9. фебруара на преговорима у Приштини неће бити довољан за деблокаду преговора о уласку Србије у Европску унију, већ да је неопходан наставак процеса нормализације односа са Косовом.


Професор Факултета политичких наука Зоран Стојиљковић у разговору за Спутњик оцењује да је већ на почетку процеса европеизације простора бивше Југославије било јасно да ће цена коју ће Србија морати да плати бити највећа и по критеријумима који улазе у преговарачка поглавља и по политичким принципима и разлозима.

„Повремено се Србија охрабрује, али се те две врсте условљавања за почетак конкретних преговора и даље појављују. С једне стране, очигледно је да договори око правосуђа на Косову нису нешто што је довољан услов, што значи да у току преговора увек постоји могућност да се отвори проблем домаћег капацитета сумњивог квалитета реформи. С друге стане, увек је отворено питање пацификације Косова. Такође мислим да уколико не дође до смиривање ситуације у Украјини и руско-србска релација је нешто што ће условљавати ритам и темпо преговора", објашњава Стојиљковић

Он сматра да ће процес условљавања трајати све док Србија формално не призна Косово, а на његово трајање утицаће и сваки отворени конфликт у региону, што је у складу са политиком Европске уније да конфликтна подручја не прима у окриље уније.

Говорећи о наставку дијалога Београда и Приштине, Стојиљковић истиче да би формирање заједница србских општина требало да представља минимални праг захтева Србије.

„Неопходно је да постоји заједница српске локалне самоуправе као могућност повезане и интегрисане одбране статуса мањинске заједнице. То је у оквирима стандарда, чак и испод стандарда које има сама Европска унија. Ићи испод тога је нешто што неко ко мисли да озбиљно преговара и да сачува елементе кредибилитета и аутономије, заиста не може да прихвати", закључује Стојиљковић.

Јелена Вучићевић,
sputnik