Дан државности Србије у Москви: Никад нећемо увести санкције Русији

14-02-2015 03:23:50 | | / vostok.rs |


„МИА Росија севодња је у Београду отворила радио-станицу Спутњик што нас веома радује. Али, било би добро кад би Русија отворила и телевизијски студио у Србији“, изјавио је амбасадор Терзић.

Политички односи између Русије и Србије се развијају успешно, на високом и квалитетном нивоу, изјавио је србски амбасадор у Москви Славенко Терзић на конференцији за новинаре посвећеној Дану државности Србије.

Терзић је подсетио да се Србија није придружила санкцијама према Русији, и да им се неће придружити зато што се односи двеју земаља заснивају на дубоком пријатељству народа и развијају се у духу блиске сарадње и међусобног поверења. Поред осталог, ови односи су на обострану корист, првенствено – у економији.

По оцени србског дипломате, размена робе између двеју земаља може бити повећана на пет до шест милијарди долара. Он је подсетио да се извоз воћа, поврћа и месних производа из Србије у Русију прошле године повећао више од два пута. На руским тезгама се такође могу наћи србски сиреви, вина и конзервирана храна. И обе стране раде на томе да поједноставе процес увоза робе.

„Навешћемо конкретан пример: Русија и Србија се сад спремају да пређу на нови систем евиденције увоза, извоза и транзита робе ’Аргус’. Он аутоматизује процесе разматрања пријава за увоз, извоз или транзит животиња, намирница и сировина животињског порекла, издавање дозвола и њихово одбијање. Такође омогућава праћење кретања робе и њихове количине. То је веома важно за српске пољопривреднике, пошто је ’Росељхознадзор’ до недавно имао озбиљне примедбе на испоруке – надлештво је регистровало велики број фалсификованих пратећих сертификата који су наводно направљени у Србији. ’Аргус’ обезбеђује спречавање саме могућности испоруке неквалитених производа или шверцоване робе“, рекао је Терзић.

Он је додао да је Србија веома заинтересована да на руском тржишту буде што је могуће више пољопривредних производа из наше земље.

„Нажалост, ’Росељхознадзор’ је имао примедбе на квалитет свињетине и јабука. Амбасада се потрудила да успостави директну везу између руководства Ветеринарске службе Србије и ’Росељхознадзора’. Недавно је одржан важан састанак у Министрству пољопривреде Русије на нивоу министара, који је трајао неколико сати. Постигнуг је договор да ће србска страна у потпуности искључити могућност реекспорта. И веома ми је драго што сад овакви проблеми могу директно да се решавају. Веома смо се потрудили да помогнемо у томе“, рекао је амбасадор Србије.


Он је додао да очекује да се тенденција активног развоја сарадње настави у свим областима и подсетио да ће у мају или јуну ове године у Србији бити одржан „Сајам пољопривреде“ на који је Русија позвана као земља-партнер, а на јесен се очекује велики културно-туристички форум.

Према речима амбасадора, ниво економских односа би могао бити још виши. Он је изразио наду да ће се ове године повећати руске инвестиције у Србији, а једна од приоритетних грана је енергетика.

Славенко Терзић се захвалио Русији што је ове зиме стабилно испоручивала гас Србији.


„Очекујемо да се ове године реши питање пројекта“, истакао је амбасадор и додао: „Енергетска питања сада представљају део геополитичке борбе велесила. У том смислу су мале државе таоци у овој борби. За нас је то важно питање, очекујемо разумевање руске стране“.

Приоритет такође представљају некретнине и туризам. Осим тога, по мишљењу амбасадора Терзића, Русија би могла да купи један од србских телевизијских канала.

„МИА Росија севодња је у Београду отворила радио станицу Спутњик што нас веома радује. Али, било би добро кад би Русија отворила и телевизијски студио у Србији. На Балканском полуострву, укључујући и Србију, активно раде Ал Џазира, Слободна Европа, а недавно је Си-Ен-Ен у Београду отворио телевизијски канал N1. У сфери медија је у току активно супарништво. И било би добро да се глас Русије јасно зачује на Балкану. Кад би РТ отворио канал на србском језику, цео јужнословенски свет који више или мање разуме србски језик, од Словеније до Бугарске, могао би да чује мишљење Русије“, закључио је амбасадор Србије у Москви.

rs.sputniknews.com