Теслине муње у априлу над Београдом

11-02-2015 05:49:02 | | novosti.rs/ vostok.rs |

У главном граду од 24. до 26. априла међународни научни конгрес посвећен једном од највећих научника. На скупу се очекује се хиљаду учесника. Припреме трају већ две године


У петак 24. априла, испред Сава центра у Београду, са импровизованог Теслиног торња севнуће муње и обасјати српску престоницу.

- Севањем Теслиних муња званично ће бити отворен Међународни конгрес "Никола Тесла: Историја будућности" - каже главни иницијатор и организатор др Владимир Јовановић.

- Трајаће два дана и окупиће хиљаду учесника из земље и света. Они ће на овом научном скупу покушати да на нови начин прикажу лик и дела србског генија, који је створио нашу будућност.

Припреме за конгрес о Николи Тесли трају већ две године. Један од учесника биће и др Бернард Карлсон из Америке, аутор књиге "Тесла проналазач електричног доба".

- Никола Тесла је један од највећих, а уједно и један од најмање признатих изумитеља свих времена - каже Карлсон, који је своју књигу о србском генију продао у Америци у пола милиона примерака, а сада припрема и србско издање. - Велики је попут Монт Евереста и зато је многим историчарима и научницима био недокучив за истраживања.

На конгресу ће бити представљено дело Милоја Поповића "Други живот Николе Тесле", о његовом медијском и научном васкрснућу у САД, Канади и Европи. Др Михајло Правица ће приказати своје истраживање доприноса Тесле модерној физици, а др Јасмина Вујић студију о односу Тесле према нуклераној енергији. Борис Петровић из Теслиног научног института у Бразилу представиће свој рад о утицају великог научника на појаву космичке науке трећег миленијума.

Конгрес ће имати научно-образовни карактер и обухватиће области које су биле предмет интересовања Николе Тесле: електротехнику, телекомуникације, обновљиву енергију, медицину, ауто-индустрију, технолошке визије и духовност. Окупиће угледне професоре и предаваче из целог света, али и проналазаче, инжењере, професоре, студенте и ђаке. На изложбеном простору млади проналазачи ће добити шансу да представе своје радове који су у корелацији са научном заоставштином Николе Тесле.

- Сви они ће показати колики је допринос Тесла учинио да нам живот буде квалитетнији - најављује Владимир Јовановић.

Сви говори, трибине и догађања на скупу моћи ће уживо да се прате преко интернета.