РОСКОСМОС vs НАСА

09-02-2015 11:08:14 | | фронтал.срб/ vostok.rs |

Већина вијести из рубрике наука, у којима се приказују нови снимци и фотографије свемирских даљина, долази из НАСА.


Американци имају светску медијску надмоћ, и све што се објави на њиховим медијима, шири се светом много брже. НАСА додуше има и бољи маркетинг и комуникацију преко друштвених мрежа, за разлику од Руса, кои су увек били практичари, те су каскали на плану промоције.

Но, ипак мора да се зна ко је задавао стандарде у истраживању космоса. Огромна историја истраживања космоса међу људима који пишу ћирилицом баштина је коју је наследио РОСКОСМОС.

Федерална Космичка Агенција, или на руском Федеральное космическое агентство,(Роскосмос)познатија је под тим називом. Као владина агенција одговорна је за руски космички научни програм и за истраживања у ваздухопловству.

Федерална космичка агенција (Роскосмос) образована је указом Председника РФ од 9. марта 2004. путем преображења Руске космичке агенције (1992) и авијатичарске агенције (1999).

У космос се полеће са платформе у Бајконуру, коју Русија изнајмљује од Казахстана. Руси већ годинама таксирају Американце ван граница атмосфере, јер су они своју ракетну флоту послали у пензију. Пословни Американци су прорачунали да ће их то мање коштати, а то је подстакло и приватну иницијативу, па на развоју космичких летелица "Боинг и Икс спејс". Уговор је вредан 6,8 милијарди.

Руски космички програм имао је на списку планова и слање сонде на Марсов сателит до 2015, као и враћање са узорцима. Почетком 2007. године је започето са практичним експериментима као припрему за људске летове на Марс у трајању од 500 дана. Трка на Марс је једна од оних који подсећају на хладноратовске трке са циљем да се покаже надмоћ једног или другог система. Руска агенција послала је и првог космичког туристу. Одлука је била изнуђена због финансијских проблема, али се испоставило да се на овој дјелатности итекако може зарадити.

Уз све програме, РОСКОСМОС је постао активнији и на друштвеним мрежама, одакле потичу фотографије које представљамо. Фотографије земље из космоса, или фотографије његових дубина, увек ће изгледати очаравајуће, и стога је "зицер" постављати их на друштвеним мрежама.

И не само то, космонаути честитају нову годину снимцима које шаљу на јутјуб, постављају се фотографије у којима се може видети њихов свакодневни рад или припреме, слике космичких пловила, графике, анимације и слично. Пратећи текстовии објашњења чешће су на руском језику, али се могу наћи и додаци на енглеском.

Значај промоције схваћен је и приликом представљањазваничног знака свјетског првенства у фудбалу, који ће се у Русији одржати 2018. који је "стигао" из космоса.