Михалков и Хандке почасни грађани Београда

09-02-2015 10:26:31 | | / vostok.rs |


Никита Михалков и немачки књижевник Петер Хандке биће проглашени за почасне грађане Београда, а очекује се да ће се то десити у априлу током прославе Дана града, рекао је градски менаџер Горан Весић.

Он је саопштио да је Скупштина града добила званичне предлоге Југословенске кинотеке и Задужбине "Милош Црњански" да Хандке и
Михалковбуду проглашени за почасне грађане.

"Руководство града Београда ће ове недеље почети званичну процедуру и предложити градским одборницима да се овим великанима додели признање.
Михалков и Хандке су осведочени пријатељи Србије и одавно су заслужили овакво признање.Михалков није само редитељ светске репутације и аутор култних филмова "Варљиво сунце", "Сибирски берберин", него је и његово последње остварење "Сунчаница" посвећено Београду и руским емигрантима, који су ту живели између два светска рата", рекао је Весић .

Он је навео да је Петер Хандке заслужио почаст Београда због љубави према србском народу и подршке коју пружа Србији, а један од примера је када је дио престижне књижевне награде "Хенрик Ибзен" поклонио србским енклавама на Косову и Метохији.