Француско-руски пројекат победио је на конкурсу Гинисове књиге рекорда

15-01-2015 08:44:52 | | Глас Русије, фото: Magazine Saveurs du Voyage, published by |


Француско-руски арт-пројекат, огроман мозаик од скоро 300 хиљада запушача који краси зидове арт-објекта Гигантско буре и представља, поред осталог, француски град Бордо и руски Санкт-Петербург, победио је на конкурсу Гинисове књиге рекорда "Најбољи рекорд. Fan Choice 2014".

2014. године пројекат је ушао у Гинисову књигу рекорда као "Највећи мозаик од запушача". У септембру прошле године рекорд је био одабран једним од најбољих и прошао је са 33 других кандидата у полуфинале, затим у финале, где су се за победу борили Аустралијанци, Јапанци, Американци и Португалци.

Мозаик површине 154,8 квадратних метара био је састављен од 285 хиљада природних нових и старих пампура, оборивши самим тим рекорд који је 2008. године регистровао албански уметник Самир Страти. Укупно, мозаик има три слике, на једној су представљени Бордо и Санкт-Петербург, који су градови побратими, што симболише вековно пријатељство два народа. Међу петербуршким фрагметнима су Ростраљне колонаде, Бронзани коњаник и Покретни мост. Скице за мозаик је направила московска уметница.

Од мозаика је затим склопљено гигантско буре високо 9 метара и обима 17,2 метра, за које је било потребно скоро 300 килограма лепка. Аутори пројекта су Руси.

Први пут мозаик је изложен на кеју града Бордоа у јулу прошле године. Тада је пола милиона становника дошло да га види. Тренутно гигантско буре са мозаичним зидовима налази се у пинтерској радионици Надали у Француској и очекује да буде послато на своју нову сталну адресу.

Гинисова књига рекорда је зборник светских рекорда који се објављује сваке године од 1955. године. Зборник је књига са највећим тиражом после Библије, Корана и цитата Мао Це Тунга, издаје се у више од сто земаља света, на више од 23 језика и врло је популарна у читавом свету. У књигу доспевају како људска достигнућа, тако и природне величине.