У спомен на Јелену Образцову...

15-01-2015 11:41:38 | | Глас Русије, фото: RIA Novosti/Vladimir Vyatkin/ vostok.rs |


Први неочекивани и ненадокнадиви губитак за музичку уметност у 2015. години: преминула је чувена руска оперска певачица Јелена Образцова...

Била је студенткиња треће године Лењинградског конзерваторијума када су је позвали у Москву – деби у Бољшом театру прошао је успешно. И буквално за годину дана Образцова је постала примадона. Истина, сама није волела то одређење.

Ипак, без обзира на порицање сопствене славе, име Образцове још у њеној младости сви су знали: стаж у миланској Скали, непрекидна тријумфална гостовања, пријатељство и стални наступи са истакнутим композитором Георгијем Свиридовом, који јој је посветио вокални циклус "Десет песама на стихове Александра Блока" и скромно наступао са Обрасцовом као музичка пратња.

Енергија ове певачице чинила се неисцрпном, при томе њен таленат који су колеге поредиле са вукланом, откривао је своју моћ не само на оперској сцени. Образцова је била величанствени педагог и организаотр – неколико година је организовала конкурс младих певача који је носио њено име. Њен углед у музичком свету је био неоспоран: учешће Образцове у раду жирија разних престижних вокалних конкурса гарантовало им је највиши статус.

Њен величанствени мецо могао је да се чује не само у опери: Јелена Образцова је певала арије из оперете, џез, романсе и песме; успешно је опробавала своје снаге и у драмском позоришту и на филму. Имала је прилику да ради са истакнутим филмским режисером Франком Дефирелијем, који је писао:

У мом животу била су три потреса: Ана Мањани, Марија Калас и Јелена Образцова, која је у дане снимања филма "Сеоска част" направила чудо. 85 оперских улога чинило је репертоар истакнуте руске певачице.

- Мој авантуризам ме ни једном није издао. Нисам одбила ни један предлог. И чак када су ме питали: Да ли сте певали ову оперу?, а ја ни назив нисам знала, самоуверено сам говорила: Наравно, певала сам. Два пута је испадало тако да је требало научити улогу за 3 дана и 3 ноћи, и изаћи на сцену. И ја сам то чинила..., говорила је Образцова.

У октобру прошле године у Бољшом театру одржан је Оперски бал у част 75. годишњег јубилеја Јелене Образцове. Сећајући се тог догађаја, директор Бољшог театра Владимир Урин је подвукао:

Срећни смо што је Јелена Образцова осетила енергију љубави која ју је пратила читавог живота... За нас, слушаоце, остао је одговор певачице у звуцима њеног предивног гласа...