Цурење амонијака угрожава амерички сегмент Међународне космичке станице

14-01-2015 05:06:24 | | fakti.org/ vostok.rs |


Емисија штетних материја догодила се у америчком сегменту Међународне свемирске станице, речено је агенцији ТАСС у служби за информативну политику Роскосмоса (Федералне космичке агенције Русије).

„У америчком сегменту МКС око 11.44 по московском времену дошло је до емисије штетних материја из система за хлађење у атмосферу станице. У овом тренутку амерички сегмент МКС је изолован, посада је на безбедном и налази се у руском сегменту. Концентрација примеса у атмосфери руског сегмента МКС је у границама дозвољених вредности“ - казао је представник Роскосмоса.

„Према доступним подацима, у колу „Б“ система за хлађење америчког сегмента, у којем се као реагенс за хлађење користи амонијак, догодила се дехерметизација и, услед тога, дошло је до пада притиска. У систему је остала само трећина амонијака“ - испричао ТАСС-ов извор.

Подмосковски Центар за управљање летовима саопштио је да у руском сегменту МКС има довољно кисеоника, хране и воде за сву посаду.

„Све операције које су предвиђене за ту ситуацију су дефинисане и сада се изводе“ - казао је саговорник агенције.

Према подацима из доступних извора, у руском сегменту станице залихе за шесточлану посаду довољне су за неколико месеци.

У овом тренутку на МКС се налазе космонаути РФ Александар Самокутјајев, Антон Шкапљеров и Јелена Серова, Американци Бери Вилмор (командир посаде) и Тери Верст, као и астронаут Европске свемирске агенције Саманта Кристофорети.

„Безбедност посаде постигнута је захваљујући координираном и брзом деловању самих космонаута и астронаута, као и оперативних група за управљање у Москви и Хјустону.

Одлуке о даљим корацима у америчком сегменту треба да донесе америчка страна.

Космички центар у Хјустону тренутно анализира податке о стању америчког сегмента МСС“ - казао је начелник руског Центра за управљање летовима Максим Матјушин.