Црвено и злато на изложби у Кинеском културном центру у Москви

02-01-2015 04:07:35 | | Глас Русије, фото: Голос России/ vostok.rs |


Изложбом "Црвено и злато", познатог руског креатора Валетина Јудашкина, Кинески културни центар у Москви обележио је двогодишњицу своје делатности.

У овом пројекту Валентин Јудашкин је сакупио предмете из колекција haute couture разних година, на чије стварање су га надахнули предмети декоративно-примењене уметности и дела ликовне уметности Русије и Кине. Назив изложбе и избор предмета нису случајни. У Кини је црвена боја симбол свечаности, радости и надахнућа, а у Русији лепоте, страсти и енергије. Златна боја у обе културе симболише богатство, власт и величанственост.

Изложба је представљена одећом из колекције Руска жега у којој креатор обрађује тему руске народне ношње; као и хаљинама из колекције Кинеска кутијица. Према речима Јудашкина, за њега су извор надахнућа постали мотиви традиционални за кинеско сликарство: божури, лептири, птице и шљива у цвату које је он представио везом на свили, бисером и штрасом.

Кинеска култура надахњује не само Русе. Она је извршила огроман утицај на светску културу 18. века: то су тканине које су биле у моди, то је стил шинуазри – источни правац француског рококоа. То је читава епоха. И данас видимо необичне ствари. То је једина култура која на данашњи дан није изгубила традиције заната. Култура занатлија је необично богата. Она живи у сваком региону, у свакој провинцији Кине. Тамо могу да се нађу необичне ствари израђене ручно. То се све чува, предаје новој генерацији, која данас наставља посао и схвата да се тиме треба поносити.

Кинески културни центар се нада да ће прва изложба Валентина Јудашкина означити почетак дуготрајне сарадње са Домом моде познатог руског креатора. Већ наредне године планирају се заједничке модне ревије, како у Русији, тако и у Кини.