У Каљињинграду се отвара 10. Фестивал филма земаља ЕУ

30-10-2014 02:34:11 | | Глас Русије, фото: RIA Novosti/Igor Zarembo/ vostok.rs |


Десети фестивал филма земаља ЕУ, у оквиру којег ће бити приказано 37 филмова из 25 земаља, отвара се у петак у калињинградском биоскопу Зарја, саопштава организациони комитет форума.

Фестивал се одвија сваке године од 2005. године уз подршку представништва ЕУ у Русији, амбасада, конзулата и културних центара земаља ЕУ и владе Калињинградске области. Ове године у току 16 дана, од 31. октобра до 15. новембра, биће приказани филмови који су учествовали напоследњим филмским фестивалима, биће одржани семинари, дискусије и изложбе. Јубиларни фестивал ће отворити пројекција биографске драме Валцер за Монику, која је добила неколико награда Шведске филмске академије, о животу чувене шведске певачице 60-их година Монике Зетерлунд, саопштио је организациони комитет.

Први пут за 10 година у програм је ушао филм кипарске производње. Краткометражни филм "Пет начина да се умре", кипарског режисера Дајне Попадаки, гости форума могу да виде на дан отварања. Овогодишња тема је постала музика. У оквиру специјалног програма Beat Weekend публика ће видети филмове о Нику Кејву, Бјорк, о групама Pulp и Blur.

Поред филмских пројекција биће одржани сусрети са гостима фестивала, семинари и дискусије. Своје учешће у фестивалу потврдили су супруга бившег председника Пољске Данута Валенса, која ће 12. новембра представити филм Валенста. Човек из наде, и Јоаким Палме, син шведског премијера Улофа Палмеа, о коме ће филм бити приказан 1. новембра. У време фестивалских пројекција радиће две изложбе. Једна Европски идентитет и мит Европе у уметности, посвећена је кулутри и историји пољске. Други пројекат Власт снова. Визуалзација – покушај је младих уметника, уметника-критичара и фотографа да на уметнички начин представе сан и његов простор.

Програм фестивала омогућиће калињинградским гледаоцима да се упознају са најбољим филмовима европских земаља – филмовима добитницима националних награда, победницима многобројних међународних филмских форума, учесницима конкурсног програма Берлинскког, Канског, Венецијанског фестивала последњих година, коа и номиованима за награду Оскар. Неки филмови се приказују у Русији први пут. Незамењива традиција фестивала свих 10 година је колективно гласање за звање најбољег филма. Филм који добије награду Симпатије публике, биће приказан на дан затварања смотре.