Чувени виолиниста Максим Венгеров ће наступити у Москви

30-10-2014 02:31:28 | | Глас Русије/ vostok.rs |


Прослављени виолиниста и виртоуз, који је освојио неколико награда Grammy, 40-годишњи Максим Венгеров ће у четвртак одржати јубиларни концерт у руској престоници у оквиру фестивала „Трешњик“.

Он ће наступити у Великој сали Московког конзерваторијума заједно са његовим сталним сценским партнером, пијанистом Итамаро Голаном. 2004.године Венгеров је већ наступао на истом овом месту са виртуозним програмом „Путовање музичара“ у оквиру своје светске турнеје. Британска телевизија је на основу овог концерта припремила програм Living the dream, који је освојио много међународних награда. „Ово су заправо два концерта у једном. Чиста медитација. Концерт омогућава публици да се одвоји од брига и рутине. Коначно! Искључити мобилне телефоне, не пратити никакве поруке и вести... Два сата музике који омогућавају да се човек окрене себи. То је онај момент када се чини да је стало време и чини се да су се поново напуниле унутрашње батерије.“- изјавио је Венгеров.

На програму су дела Елгара, Прокофијева, Брамса, Дворжака, Крајслера и Паганинија. Међутим, музичар оставља право да мења програм обзиром да се овај концерт одржава на његов рођендан!

Венгеров је освојио неколико Grammy награда и преко 30 других међународних награда. Музичар је наступао на сценама великих театара и концертних сала са оркестрима под управом великих диригената, међу којима су и Абадо, Гергијев, Мути, Плетњев, Баренбојм, Темирканов, Федосјвев. Сарађивао је и са некада славним музичарима Ростроповичем, Мењухином, Џулинијем. Овај чувени виолиниста, који захваљујући својој високој техници може да изведе дела практично свих епоха и стилова.

Венгеров је професор Лондонске краљевске академије музике и председник жирија престижног мешународног такмичења виолиниста које носи име Вењавског.

После неколико периода одмора и периода када је наступао као диригент, Венгеров поново наступа као виолиниста. Критика спори да се након паузе и диригентског периода, Венгерова виолини вратио као још бољи извођач.