Британско позориште "Глобус "приказаће "Сан летње ноћи" у Москви

29-10-2014 02:30:06 | | Глас Русије/ vostok.rs |


Легендарно лондонско позориште "Глобус" приказаће у Москви своју верзију драме Вилијама Шекспира "Сан летње ноћи" на сцени позоришта Моссовета од 29. октобра до 2. новембра, саопштила је за РИА Новости прес-служба Чеховљевог фестивала – организатора ових гостовања.

Премијера представе у поставци уметничког руководиоца "Глобус" Доминика Дромгула у руској престоници ће бити одржана у оквиру унакрсне године кутлуре Велике Британије и Русије. Ово позориште је отварало програм године и још на пролеће је представило Шекспирову представу Хамлет.

Сам летње ноћи на сцени позоришта Глобус десета је представа на којој су заједно радили редитељ Доминик Дромгул, сценограф Џонатан Фансом и композитор Клер ван Кемпен. Представа чија је премијера одиграна 2013. године, добила је неколико награда. У раду на новој верзији том тиму се придружио као други редитељ Џо Мерфи.

Како је истицала британска критика, "Сан летње ноћи" је врло жива, урађена са љубављу новаторска поставка... Хумор у тој представи се спаја са дубином емоционалних доживљаја. Чини се да је овај Сан летње ноћи најближи оном што је замислио Шекспир.

Једно од најстаријих лондонских позоришта је било направљено 1599. године. Управо за "Глобус" су били написани "Хамлет", "Отело", "Краљ Лир", "Макбет","Олуја". На његовим даскама играли су велики трагичар Енглеске Ричарц Бербеџ и сам Шекспир.

У позоришту су биле четири сцене. Сала "Глобуса" је могла, према разним изворима, да прими од 1200 до 3000 гледалаца. 1613. године дрвена зграда позоришта је изгорела. Нова, саграђена од камена, постојала је до 1642. године, када је пуритански парламент решио да затвори сва позоришта и забрани забаве. Историја позоришта прекинута је на више од три века.

Идеја обнове позоришта "Глобус" припада америчком глумцу, редитељу и продуценту Сему Вонемејкеру, који је 1970. године основао Фонд Шекспировог Глобуса. Приликом изградње нове зграде оријентир су били ископани фрагменти темеља старог позоришта. Обновљени "Глобус" је био отворен 1997. године. Зграда је направљена без крова, као и оригинално позриште, тако да се представе тамо приказују само на пролеће и лето, али при томе екскурзије се изводе свакодневно. У новом "Глобусу" ради образовни центар и изложбени простор.