Оперску сезону у Маријинском театру ће отворити "Севиљски берберин"

02-10-2014 02:28:19 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Опера Ђоакина Росинија "Севиљски берберин" ће отворити у среду 232. оперску сезону на новој сцени Маријинског театра у Санкт-Петербургу, саопштила је за РИА Новости прес-служба Маријинског театра.

Оперу ће представити у новој ауторској верзији француски режисер, глумац, позоришни педагог, професор Париског конзерваторијума Ален Маратра. То није први рад мајстора у Маријинском позоришту, где се већ у његовој поставци даје Росинијева опера "Путовање у Рејмс", добитница награда Златна маска и Златни софит.

То је мој четврти рад у овом позоришту, од тога два су Росинијеве опере. И сада припремамо још једну – блиставог "Севиљског берберина". Позориште је предложило да се постави ова опера, тачније Лариса Гергијева. Мислим да после "Севиљског берберина" могу да уследе и нове моје поставке опера овог италијанског композитора, рекао је за РИА Новости Маратра.

Редитељ већ познаје трупу по претходним радовима, зато зна могућности уметника и ради овде са задовољством. Глумачки кастинг редитељ је извео заједно са Ларисом Гергијевом, која је концертмајстор.

Нарочито сам замолио да партије Розине и графа изводе млади певачи... како би ликови деловали веродостојно и при томе комично – рекао је Маратра.

Радови Маратре, према мишљењу критичара, одликују се заиста француским шармом, лакоћом, хумором, упечатљивом сценичношћу. И његова нова поставка, у којој, по речима режисера, он жели да исприча необичну причу, како би испричао о обичним стварима, обећава да буде упечатљива и пуна изненађења.

За Севиљског берберина у Маријинском театру уметници Миреј Десанжи, Клеман Стефан и Грегорија Ресио направили су величанствене костиме и необичне шепире. У тој представи ће бити све што ће по Маратриној замисли учинити нову поставку правим празником за публику. Управо у томе, по признању редитеља, он види смисао свог рада.

Маратра је у овој поставци и редитељ и сценограф.

Росини је компоновао више од 40 опера, али Севиљски берберин заузима прво место по популарности и тражености у читавом свету. Композитор кога је Пушкин називао мезимцем Европе и Орфејем, направио је ово блиставо дело по мотивима познате Бомаршеове комедије у невероватно кратком року – за нешто више од две недеље.