Изложба посвећена руском авангарднoм позоришту почиње у Лондону

19-10-2014 02:22:27 | | Глас Русије/ vostok.rs |


Изложба, посвећена руском авангардном позоришту, откривена је у суботу у лондонском музеју "Викторија и Алберт". Данас, у време политичке напетости, ми смо нарочито желели да организујемо такву изложбу. У такво доба као што је данас, важно је размислити о даљим акцијама, о томе како да се побољша будућност.

О томе су размишљали и уметници-авангардисти, то је актуелно и данас. Биће ми драго, ако британски млади буду више сазнали у Русији, испричао је РИА Новости приликом представљања изложбе шеф позоришног департмана музеја Џефри Марш.

Изложбу "Руско авангардистичко позориште: рат, револуција и дизајн" организовао је музеј "Викторија и Алберт" заједно с московским Позоришним музејем "Бахрушин" уз подршку министарства културе РФ.

На изложби је представљено 150 радова најчувенијих руских сликара, многа дела се излажу у Великој Британији први пут. Међу експонатима су модели сценографије, скице костима, слике позоришних сцена таквих аутора као што су Казимир Малевич, Александар Родченко, Владимир Татлин, Александра Екстер, Љубав Попова и Варвара Степанова. Прва особина из тог периода руске културе – од 1913. до 1933. године – било је то, што су сви велики уметници радили за позориште, зато су сва представљена дела изузетно високог квалитета. Друга особина, јединствена за руску културу, састоји се у томе, што су жене апсолутно равноправне с мушкарцима. Ако не знате да је неко дело насликала жена, не можете сами погодити, рекао је новинарима кнез Никита Лобанов-Ростовски, експонати из чије колекције су такође представљени на изложби.

Важно место у експозицији заузимају скечеви и литографије Малевича за чувено футуристичку оперу "Победа над сунцем", чија је премијера била одржана у Санкт-Петербургу 1913. године. Позадина за једну сцену опере је био велики црно-бели квадрат, подељен дијагонално, који је био прототип најчувенијег рада тог сликара "Црни квадрат". Дизајни костима за оперу се такође налазе међу експонатима – радећи на њима, Малевич као да је поново стварао људску фигуру.

На изложби су представљене позоришне декорације, које је створио чувени филмски редитељ Сергеј Ајзенштајн, чије се заслуге у позоришној сфери обично заборављају. Скице костима и декорација за поставку "Макбета" 1921. године подсећају на улогу Ајзенштајна у позоришту.

Захваљујући црвеној боји зидова изложбе, коју је предложио изврстан позоришни сликар Сергеј Бархин, данас сам неочекивано добио утисак да је то огромно црвено срце, које је одједном почело да куца у центру Лондона. Оно све нас пуни неком огромном енергијом, која уједињује трагичне околности наше историје и велику наду на светлу будућност. Управо су уметници, који су нашли своју сферу делатности у руском позоришту, најпрецизније и најсликовитије изразили стање људске цивилизације на почетку 20. века, - истакао је генерални директор музеја "Бахрушин" Дмитриј Родионов.

Надам се да ће заједнички пројекти музеја "Бахрушин" и музеја "Викторија и Алберт" бити настављени, можда чак и у наредној будућности, - додао је он.

Изложба ће трајати све до 25. јануара 2015. године.