Јеврејски музеј у Москви: историја стварања јединственог пројекта

09-10-2014 02:01:28 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


У Москви се налази музеј који нема себи сличног, не само у Русији, већ и у свету – то је Јеврејски музеј и центар толеранције, тврди његов оснивач и председник Федерације јеврејских општина Русије Александар Мојсејевич Борода. У интервјуу „Гласу Русије“, Борода је испричао шта чини посебним овај пројекат и како је стваран.

Како сте дошли на идеју да створите Јеврејски музеј и центар толеранције?

- На идеју да се изгради музеј дошло се када је 2000. године Федерација добила могућност слободног коришћења аутобуског парка, где се налазила велика гаража са веома интересантном архитектуром. Посећујући забавне паркове у многим земљама, приметили смо колико је велики интерес деце и тинејџера за слична места. Тако је дошло до идеје да се изгради информативно-забавни центар, који јасно показује историју јеврејског народа. Прву концепцију јеврејског музеја, креативну смесу музеја и шоу-павиљона, развила је компанија која је радила на забавним парковима типа Disneyland и Universal Studios . Након тога, компанија Ralph Appelbaum Associates је направила више музејски пројекат.

Изградња било каквог принципијелно новог производа праћена је ризиком. Увек постоји опасност да се изгради нешто, што неће бити популарно код посетилаца.

Сасвим недавно Јеврејски музеј и центар толеранције ушао је у ТОП-10 најбољих музеја у Русији по верзији TripAdvisor . Шта му је помогло да заузме тако високо место на ранг-листи?

- Тајна успеха се огледа у томе, што смо добили нови тип музеја. Ми смо мало завирили у будућност. Сви музеји су само представљали како се може реализовати сличан пројекат, док смо ми то урадили. Прешли смо их за два корака унапред. Популарност Јеврејског музеја и центра толеранције условљена је са неколико фактора. Прво, сама зграда. Мислим да смо се веома пажљиво однели према стваралаштву познатог руског архитекте Константина Мељникова и инжењера Владимира Шухова. Гаража у којем се налази музеј је споменик архитектуре руске авангарде. Експозиција је веома органски осликана у згради: виде се све конструкције, кров, види се величина. Друго, експозиција је веома необично постављена. Музеј је интерактиван, а облик презентације експоната је веома ефектан и ефективан. Савремене технологије омогућавају да се материјали преносе посетиоцу максимално брзим и приступачним начином. Јеврејски музеј је вишеслојан – он има неколико линија. Постоји линија интерактивних шоу, линија дубљег преноса информација, где се може детаљније сазнати о историји и јеврејског народа и оних земаља, где се јевреји налазе.

Следећи аспект – то је центар толеранције, какав у принципу до тада није постојао у Русији, нити, колико ја знам, у Европи. Потрудили смо се да не дајемо директне одговоре, већ да постављамо питања како би посетиоци, а то су најчешће групе ученика и студената, пожелели да дискутују на тему толеранције. Чини ми се да је то јако важно.


Јеврејски музеј и центар толеранције нуде посетиоцима захваљујући новој техничкој опреми нову визију предавања, музичких вечери, изложби. Чиме сте се руководили приликом избора тема?

- Ми организујемо тематске експозиције и изложбе које се или раније нигде нису одржавале или никада нису долазиле у Русију. Трудимо се да оне постану јединствени догађаји у културном животу Москве. Управо то је оно, што нам је омогућило да уђемо међу десет најбољих музеја Русије.

Да ли имате најдражу експозицију у музеју? Чиме вам је она посебно блиска и интересантна?

- То је композиција са великим панорамним видеом о Великом Отаџбинском рату. Тамо се приказују три филма. Људи плачу док их гледају. Величина слике појачава емоције. То сматрам једним од најјачих места у музеју.

Аљона Ракитина,