Изложба посвећена балету „Болт“ Шостаковича у Лондону

13-01-2015 02:00:02 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Изложба посвећена експерименталном балету Дмитрија Шостаковича „Болт“ је отворена у Галерији уметности и дизајна Град у Лондону.

На изложби, која је организована и биће одржана уз учешће Музеја позоришне и музичке уметности, биће представљени костими, скице и фотографије са почетка 30-тих година 20.века.

Премијера експерименталног балета била је одржана 1931.године у Лењинградском театру опере и балета. Прво је било и једино извођење, јер су критике у вези са идеолошким тумачењем балета биле веома негативне. Овај балет је одмах био скинут са репертоара, све планиране представе отказане и током наредне 74 године „Болт“ није био извођен. 2005.године у Бољшој театру била је одржана премијера балета у поставци Алексеја Ратманског.

Балет говори о неуспешном покушају главног лика- пијанице и силеџије Лоњке Гулибе да се освети за то што је избачен са свог радног места у фабрици, који је наговориввши младог Гошку да у механизам стави клип, покварио читав производни строј. У оригиналној верзији су коришћене праве машине, а музика је опонашала буку фабрике 30-тих година, што је код гледалаца требало да изазове осећање гротеске коју су необични костими и декорација додатно наглашавали.

Изложба ће трајати до 28.фебруара 2015.године.