Недеља руског језика и културе одржава се у Грчкој

03-10-2014 01:30:58 | | Глас Русије, фото: © Flickr.com/Guillaume Speurt/сс-by-sa 3. |


Недеља руског језика и културе се одржава у Грчкој од 3. до 8. октобра у различитим градовима у оквиру државног програма за подршку сународника. У Атини Руски центар науке и културе (РЦНК) ће организовати консултације о организацији и развоју руских школа, семинара за школске професоре, сусрета са стручњацима из Русије, Грчке, Немачке, мајсторских течаја, предавања и дискусија.

На Дан учитеља 5. октобра ће бити одржан конкурс рецитатора и свечани концерт, током недеље дана ће за децу бити демонстрирани анимациони филмови и филмови из колекције Госфилмофонда.

Акције, посвећене руском језику и култури, биће одржане не само у Атини, већ и у другим градовима – Александруполису, Лутракију, Катеринију, Патри, Волосу, - испричао је РИА Новости директор РЦНК Петар Куприков. Наш прилаз се састоји у томе да би такве акције одржавале све организације сународника без изузетка. Главни је циљ консолидација сународника да би они могли постављати питања руским властима, које су повезане с организацијом учења руског језика, пред владом Грчке и месним органима, - рекао је Куприков.

У Грчкој има много бивших становника Совјетског Савеза, многи Грци би и сами хтели два уче руски језик и науче своју децу. Грчке школе покушавају да уводе руски као други страни језик по избору. Руски језик у неким високим школама предају према програму, у низу високих школа постоји факултативно предавање, - испричао је Куприков. Према његовим речима, 2008.-2011. године у 13 школа се применио пилотни програм учења руског језика, али су затим грчке власти одустале, позивајући се на финансијске тешкоће. Данас руски предају само у приватним школама.

Парадоксално, што у земљи, где је десетина становништва или повезана с Русијом, или би хтела да учи руски језик, која има вишевековне историјске везе с Русијом, руски се не предаје на државном нивоу. У овој ситуацији питања пропагирања руског језика, тражења нових могућности учења руског језика морају да буду у центру рада и организација сународника, и нашег рада, - сматра директор РЦНК. У Атини Недеља руског језика ће се одвијати у згради РЦНК. Отварамо сва врата, пружамо све време и просторије центра. Пружамо и организациону помоћ, јер ће долазити предавачи из руских високих школа и из других земаља, саопштио је Куприков. Сам програм одржавања Недеље су припремиле организације сународника. Недавно је у Грчкој био формиран консултативни орган за уједињење – Савет школа. Школе, које су организовале предавање руског језика, не сматрају друге сличне школе конкурентима, оне разматрају, какве уџбенике и образовне програме морају да користе, каже Куприков. Директор РЦНК се нада да ће унакрсна година културе 2016. године постати јака стимуланса да би руска култура и руски језик стекли положај, који им одговара. Поред државног програма године културе, различите организације и на свом нивоу желе да дају свој допринос развоју узајамних односа.

Куприков сматра важним догађајем откривање споменика Пушкину ове године на Парнасу у Делфима. Такви материјални знаци наших културних веза су веома потребни за данашњу и будуће генерације, али они морају да буду у атмосфери признања велике улоге Русије, руске културе, према којима Грци имају велико поштовање, - рекао је Куприков.

Одговарајући на питање о финансирању, Куприков је рекао да треба радити, полазећи од постојећих могућности. Нема противника ширења делатности међу организацијама сународника, али је питање у реалним могућностима. На то треба гледати објективно, - рекао је он.