Да ли је Америка спремна да се покори Русима?

30-09-2014 01:27:08 | | Глас Русије, фото: RIA Novosti/ Maksim Blinov/ vostok.rs |


Издавачки бизнис је, пре свега, бизнис. Ако аутор жели да направи успешну каријеру, потребно је да освоји књижевно тржиште енглеског говорног подручја. Позната имена доносе стабилан доходак. С времена на време, на књижевном небу засијају и нова лица чији први романи имају огромни тираж.

У интервјуу „Гласу Русије“ Џули Гвин, успешни књижевни агент из познате њујоршке агенције „The Seymour Agency“, испричала је колико је тржиште енглеског говорног подручја отворено за страна имена и да ли су тражени руски писци у односу на своје колеге из САД и Велике Британије.

Постоји ли интересовање за руску књижевност у САД? Који писци су најпопуларнији?

- Мислим да су писмени и образовани читаоци у САД заинтересовани за читање уметничке литературе, између осталог, и од руских аутора. Остаје утисак, да на америчком књижевном тржишту, просто, нису представљена дела савремене руске књижевности. У најбољем случају, све што амерички читаоци могу наћи – то су руске новеле и песме. Или књиге савремених руских писаца: Бориса Јакуњина, Јевгеније Гришковце, Едуарда Лимонова, Виктора Пелевине, Људмиле Петрушевске, Владимира Сорокина, Људмиле Улицке, Татјане Толстој. Парадокс је, да ви можете прочитати о аутору, али не и самог аутора. Уз то, практично читаву књижевност о Русији написали су амерички писци. Мислим да руски издавачи не раде добро свој посао и не користе тако моћне ресурсе за промоцију аутора, као што су Amazon и други амерички књижни дистрибутери, као што су Baker и Tayler. Ако писци нису представљени уAmazonu, то просечни читалац, вероватно, никада неће доћи до њиховог новог романа.

Да ли сте приметили да, са развојем Интернета, људи су почели мање да читају? Шта мислите, може ли књижевност, у њеном класичном смислу, бити превазиђена?

- Не мислим да она може бити превазиђена и да ће ускоро наступити крај дистрибуције књига. У САД електронске књиге заузимају само 30% укупног тржишта књига. То значи да су осталих 70% класична, штампана издања. Ја мислим да је Интернет дао читаоцима предивну могућност да се упознају са стваралаштвом нових писаца и нових тема које они предлажу, јер је скидање књига веома лако и јефтино. Интернет – то је само један од метода добијања информација. Читаоцима ће увек бити интересантна класична литература и озбиљни, интересантни романи.

Приликом одабира књижевних дела, да ли се искључиво водите својим укусом или тиме колико ће роман стећи популарност на тржишту у том тренутку?

- Ја представљам романе који ми се заиста свиђају. То, не значи увек да бирам само оне текстове које бих са задовољством ја читала. На рад аутора гледам са тачке гледишта потребе на тржишту књига: шта је данас популарно, колико добро су описани хероји и сама историја, колико она осваја и колико је уникатна.

На списку ваших клијената нема руских имена. Какав пут треба да прођу писци, да бисте ви постали њихов агент?

- Треба да ми напишу и питају да представљам њихове интересе. Почети са тим.

Аљона Ракитина,