Рам – прозор у свет сликарства

30-09-2014 01:22:35 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


У чувеној московској Третјаковској галерији отворена је необична изложба – "Драгоцени рам. Слика и рам".

Центар изложбе је слика Иље Репина која је насликана по царској наруџбини. Она је прво била намењена Великом Дворцу московског Кремља, чији је украс била низ деценија.

Слика говори о пријему представника сељачке делегације код руског цара Александра III 1883. године. У центру је цар, иза њега царица и њихова деца, око њих сељаци који су дошли из свих крајева Русије. Рам је право ремек-дело, његове размере задивљују – 293390 центиметра. Позлаћен, украшен орнаментом, а у центру рама је грб Руске империје, по боковима грбови оних руских региона чији представници су учествовали у пријему код цара. Говор Александра III, обраћање њима, представљен је у посебном уметку у центру рама. Рам је декорисан рељефом у облику листова, увијених тракама, а унутрашња страна је обложена сомотом. Слика и рам су целовито уметничко дело и 1953. године, она је била предата из Великог Кремљовског дворца Третјаковској галерији.

На изложби о којој је реч, рамови чине значајни део експозиције. Они чуде обиљем форми и техника: са украсима од сребра, злата и емајла, сомота и чипке, креп-папира и гипса. То је скоро 160 уметничких дела од 13. до 21. века из збирке Третјаковске галерије, Историјског музеја и из неколико приватних колекција. Поред живописних дела у рамовима, као и рамова изложених одвојено, посетиоци изложбе ће видети ремек-дела декоративне уметности малих форми – коштане резбарене иконе и фине рамове за фотографије фирме Карла Фабержеа.

Јединственост изложбе "Драгоцени рам" је у томе што она приказује рам као уметничко дело, говори један од организатора Светлана Соловјова.

Обично рам само скромно сенчи слику, али захваљући раму потпуно се разоткрива садржај и лепота слике, особености уметничке замисли. Не може да се не каже ништа о раду мајстора рестауратора. У процесу припреме за изложбу било је рестаурирано двадесет јединствених рамова (у фодновима Третјаковске галерије их има око 2000). Обнова неких рамова је прави подвиг. Тако на пример врло дуго и врло сложено је текла рестаурација рама слике Михаила Врубеља "Повређени демон". Он је био израђен по скици самог уметника. Ауторски рам је прво био прекривен сомотом, изнад сомота су били нанети украси. Низ година рам је чуван одвојено до платна, слика је излагана у дрвеном раму. Рестауратори су обновили ауторски рам према упутствима самог уметника и сада он може да се види.

Изложба "Драгоцени рам. Слика и рам" трајаће до 30. новембра 2014. године.

Јелена Степањан,