Ана Голубкина: Слобода у свему

19-08-2014 12:27:07 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


У Москви, размаженој обиљем дешавања, велики успех постигла је изложба слулптора Ане Голубкине, припремљена у част 150-годишњице њеног рођења у салама Државне Третјаковске галерије...

Руски скулптор Ана Голубкина (1864-1827) звезда је првог реда у светској уметности. Њена дела историчари уметности убрајају у симболизам и импресионизам, тачније у најутицајније стилове на прелазу векова. Снага талента Голубкине је и дубини сваке њене творевине и у разноврсношћу оног што је сворила. О свему томе даје представу изложба. Стручњаци кажу да би изложба могла да буде масовнија: овде је представљено само 35 њених радова.

Историчар уметности Олга Калугина, најпознатији стручњак у Русији за стваралаштво Голубкине, истиче:

- Голубкина је мајстор који је извео руску скулптуру краја 19. и почетка 20. века на светски ниво. Она наводи сваког гледаоца да погледа у себе, да види у себи тајну коју човек може да и не наслућује. И још слобода у свему: у раскривању теме, у раду са материјалом. То је привлачна црта стваралаштва Голубкине, нису узалуд многи њени ликови као захваћени вихором.

...Грандиозан, снажан торзо писца Лава Толстоја, динамични рељеф Талас, направљен за фронтон Московског уметничког театра... А поред ових монументалних радова – дела Дечак, Магла, Старост – тиха, са печатом замишљености над тајном живота, смрти, лепоте.

У тим радовима је противречни лик самог скулптора. Са једне стране то је жена аскета, која живи само за своју уметност. Зна се да је зарађен новац Голубкина делила, а сама живела полугладујући. Са друге стране, пред публиком је права жена, брижна, пуна љубави, осетљива за све појаве лепог.

И биографија Голубкине је такође противречна и необична. Сироче из сељачког рода, поставши скулптор комуницирала је са величанственим културним посленицима; многи од њих били су њени модели. Као дете чак није ишла у школу, а са 25 година стекла је професионалне вештине најбољих уметничких школа Русије. Затим је у Паризу њен главни учитељ био француски геније Огист Роден. Њему је била захвална за то што ју је научио слободи...

Јелена Степањан,