Нетребко тријумфовала у Трубадуру на Салсбуршком фестивалу

15-08-2014 12:24:06 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Са грандиозним успехом протекло је представљање Вердијеве опере Трубадур на Салцбуршком фестивалу, у којој је партију Леоноре певала светски чувена руска певачица Ана Нетребко. Представа је преношена за милионску публику канала ORF, Arte, mezzo tv и Култура.

После представе публика у Великој фестивалској сали Салцбурга не само да је аплаудирала и викала „браво“, већ је и активно ударала ногама о под, што је такође овде знак одобравања.

Премијера Трубадура на Салцбуршком фестивалу – најпрестижнијем музичком форуму – била је обележена ретким слагањем аустријске критике и публике у оценама одушевљења.

Нема такве похвале која би била довољна за Ану Нетребко у улози Леоноре. Немогуће је замислити да не тако давно ова уметница је певала партије Норине и Адине. Данас је то диван глас за Вердијеве опере – написала је у критици поводом представе главни уредник водећег бечког оперског листа Neuer Merker Зиглинде Пфабриган. Салцбуршка поставка је постала потврда коначног преласка Нетребко са лирско-колоратурног на лирско-драмски репертоар. Прошле сезоне она је одбила да учествује у најављеним представама опере Фауст Гуноа у неколико европских позоришта, изјавивши да партија Маргарите више не одговара њеном гласу. Истовремено албум Верди представљен на прошлогодишњем Салцбуршком фестивалу, означио је нова интересовања оперске супер-зведе.

Представа је била и нов сценски сусрет Нетребко са Плацидом Домингом. Овај светски чувени певач се просалвио протеклих деценија као један од најбољих извођача тенорске партије Манарика у Трубадуру. Ипак сада 73. годишњи Доминго који наступа као баритон, изводио је партију грофа ди Луна. Пред почетак представе директор Салцбуршког фестивала Александар Перејра је најавио публици да Доминго има проблеме са репертоаром, мада је решио да ипак отпева представу и моли за подршку публике. Сала је одговорила салвом аплауза.

У представи литванског редитеља и сценографа Алвиса Херманиса радња се одвија у музеји који, како каже редитељ, има функцију времеплова, преносећи публику, водиче и раднике музеја у контекст слике из времена Ренесансе и чинећи истовремено доступним и подигнутим до сибола замршени средњовековни сиже опере који обично сматрају безнадежним за осмишљене поставке. Представом у којој је учествовао Бечки филхармонијски оркестар и хор Бечке опере, дириговао је италијански режисер Даниел Гати. У улози Манрика је наступио италијански тенор Франческо Мели. Азучену је извела канадски контраалт Мари-Никол Лемјо. Представа ће бити озвођена у Салцбургу још 18, 21, и 24. августа.