Копродукција ће промовисати руске филмове на међународним екранима

13-08-2014 12:19:37 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


„Руски филм – прогноза за сутра.“ Под овим слоганом се у Виборгу који се налази на обали Балтичког мора, на 30 километара од руско-финске границе, одржава 22. годишњи фестивал националног филма Русије „Прозор у Европу“ од 8. до 14. августа.

Ове године се на програму смотре појавио нови конкурс. Он носи назив „Копродукција“ и представља филмове који су настали у сарадњи руских и страних филмских прегалаца, претежно из суседних земаља. О томе како се родила ова идеја нешто нам је рекла директорка програма фестивала Алиса Струкова:

- Наш фестивал представља смотру руског филма, по правилнику обухвата филмове руске производње и руске по духу. Међутим, одједном су на конкурс почели да стижу филмови у којима су играли глумци из других земаља, оријентисани на европски менталитет, али су у њиховом снимању учествовали руски филмски радници. Тако се спонтано родио овај програм. Ове године смо наменски тражили такве филмове и нашли смо врло занимљиве пројекте.

Пре свега, то је пет филмова које је Русија снимила у сарадњи с Узбекистаном, Грузијом, Јерменијом, САД, и напокон, с Украјином, Руско-украјински филм носи назив „Ископине“. У центру сижеа су перипетије тројице школских другова који преживљавају кризу средњих година. Игром случаја, задржвши се на археолошким ископавањима они бивају увучени у занимљиве, а понекад и драматичне догађаје, који им помажу, ако не да промене живот, онда да га виде под другим углом... Филм је, као и сви остали, почео да се приказује у биоскопима ове године. Истина, сад се не зна да ли ће ова обична општељудска прича бити приказана у Украјини, пошто је украјинско Министарство културе одлучило да бојкотује филмове чија је производња везана за Русију. Тако недавно нису добили лиценце за приказивање филмови „Поддубни“ и „Бела гарда“ чије фабуле се заснивају на историји заједничкој за обе земље.

У фестивалски програм „Копродукција“ уврштена су и два филма ван конкурса, у питању су светске премијере. Први је руско-француски акциони о гангстеру у позним годинама, којег игра Жерар Депардје. Други носи назив „Страно тело“: то је копродукција Русије, Италије и Пољске. Режисер је Кшиштоф Зануси. По речима мајстора светског кинематографа, његов нови филм је „корпоративна прича о љубави и жудњи за влашћу која помрачује све“... Главни јунак, млади Италијан, ради у руско-пољској корпорацији и на њега је „бацила око“ бизнис-вумен, која је заљубљена у новац и власт до те мере да је изгубила људско обличје. Ову улогу је одиграла пољска глумица Агњешка Гроховска. Епизодну улогу је одиграла руска глумица Чулпан Хаматова.

Прелазак фестивалског дела „Копродукција“ у формат конкурса је одговор на изазове времена, - тврди Алиса Струкова:

- Копродукција је постојала и за време совјетског филма и у току перестројке. И данас има продуцената који у оваквој сарадњи виде велике перспективе за промовисање руског филма на светским екранима. Дакле, копродукција је реалан покушај да се у условима који су за Русију прилично сложени, обележи присуство у светском филмском простору.

Што се тиче главног конкурса, у њему учествује 13 филмова. Засад их је видео мали број људи. Али међу режисерима су веома познати руски режисери као што је Вера Сторожева с филмом „9 дана и једно јутро“ и Владимир Кот, који учествује на конкурсу с екраназцијом драме Горког „На дну“. Филм откровење су представљали „Момци“ Рената Давлетјарова – о совјетским 70-им годинама, о првој љубави, у којем глуме дебитанти.

После фестивала у Виборгу многи руски филмови су често доспевали на екране других земаља. Данас услед санкција које су уведене према Русији због ситуације у Украјини, које се понекад односе и на културу, фестивалски „прозор“ може бити „притворен“, и то од стране Европе. То ће поново бити на штету страних гледалаца.

Галина Авдјејева,